Zwijgen is goud

Het was aan het eind van een regenachtige dag in de vakantie. Mijn drie jongetjes hadden lang binnen gespeeld en de koek was op. Van hen en van mij. Het stopte met regenen, dus ik stapte op de fiets. We fietsten door het bos, over de hei. We genoten. De jongens waren stil. (Stil!) En ik zag één verkeersbord in het bos en zei met mijn immerjuf-neigingen: ‘Kijk, wat betekent dat verkeersbord?’ Weg stilte. Weg moment. De rest van de fietstocht werd over verkeersborden, botsingen en ongelukken gepraat.

Ook op het gebied van (geloofs)vragen moeten opvoeders niet te snel spreken en een pasklaar antwoord geven. Avi Assor en anderen (onderzoekers uit Israël) schreven een interessant artikel over het verband tussen opvoedingsstijlen en radicale exploratie. Als jongeren in een radicale exploratie komen op godsdienstig gebied, twijfelen ze in grote mate. Ze betwijfelen of God bestaat. Ze twijfelen aan van alles en nog wat.

Maar wat problematischer is, ze durven de zoektocht niet aan. Het enige wat ze willen, is een eind maken aan de twijfel. In hun beleving zijn er slechts twee opties: óf het geloof helemaal overboord gooien en daarmee met het badwater het kind óf de twijfels negeren, wegstoppen en zich (uiterlijk) verbinden aan het geloof en hetzelfde doen als hun ouders deden. Kortom, deze radicale exploratie wens je jongeren niet toe.

De onderzoekers koppelen opvoedingsstijlen aan deze radicale exploratie. Zij stellen dat deze jongeren in de radicale exploratie komen, omdat ze opgevoed zijn met ‘straffen en belonen’. Je doet of laat alleen iets, omdat je ouders je daarvoor belonen of straffen. Deze jongeren zouden in hun jeugd niet gestimuleerd zijn om zelf na te denken. Hun ouders zouden te snel met pasklare antwoorden gekomen zijn. Alsof op elke vraag een simpel antwoord te vinden is. Voor zover de theorie.

En toen zei mijn zoontje met zijn beperkte woordenschat: ‘Ik vind God stom!’ Ik beet op het puntje van mijn tong en vroeg: ‘Waarom vind je dat?’ ‘Het duurt zo lang tot Hij terugkomt!

Tekst: Elsbeth Visser


De Waarheidsvriend

De Waarheidsvriend

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland. Het blad stelt kerkelijke en maatschappelijke onderwerpen aan de orde en gaat in op geestelijke en pastorale vraagstukken.




Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Regels uitleggen

Meer over

Deze jongeman heeft u iets te zeggen

9 februari 2023 Door Bert Reinds
Ik zat in de vijfde klas van de basisschool en had een vrije ochtend. Vlakbij ons huis was oude textielfabriek met een vijver en een bos(je). Een …
+
Ontwikkeld door

Hier is de grens: over consequent opvoeden

15 februari 2023
Soms zakt de moed je in de schoenen. Je kind zoekt wéér dezelfde grens op. De kleuter die elke keer zijn bed uit komt. Je kind pakt snoepjes zonder …
+
Ontwikkeld door

Mijn zusjes / broertjes hoeder

15 februari 2023
Het was half 9, een kwartier nadat we het ontbijt beëindigd hebben, op deze eerste dag van de kerstvakantie, en onze twee oudste dochters komen al …
+
Ontwikkeld door

In gesprek met je tiener

9 februari 2023 Door GezinsGids
Wie herinnert zich niet de uitspraak van zijn ouders: “Zo doen we het hier en zolang je hier in huis woont, houd je je aan deze regels”? Wat je er …
+
Ontwikkeld door

Moreel gereedschap

15 april 2024
In de opvoeding vormen we het geweten van ons kind. Welke ‘tools’ helpen een kind om een beslissing te nemen over goed en kwaad?
+
Ontwikkeld door

Zoek het hart van je kind

9 februari 2023 Door Terdege
Moet je nu streng zijn of niet? Ieder geeft daar een ander antwoord op. Is er dan niets te zeggen wat voor iedereen geldt? Ja, de Bijbel biedt voor …
+
Ontwikkeld door

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!