Mediaopvoeding

Jouw kind heeft het nodig begeleid te worden in het bepalen van de inhoud en het gebruik van media, films en games.

Mediaopvoeding

Als ouder ben je een reisleider voor je kind in het land van internet, media, films en games. Kinderen en jongeren begrijpen de nieuwe technieken en applicaties snel. Maar ze overschatten hun vaardigheden. Op deze themapagina lees je hoe je jouw kind de weg kunt wijzen. Ontdek artikelen, podcasts, blogs en materiaal die jou willen helpen in de media opvoeding.

Media en het brein

Het gebruik van schermpjes, internet en games heeft invloed op het kinderbrein. Dat is lang niet altijd schadelijk. Een kleine groep kinderen loopt echte schade op. Tegelijk is er wel degelijk sprake van een ‘brokkelbrein’. En wat te denken van de tijd en aandacht die eraan gegeven wordt. Dat heeft ook gevolgen voor de tijd die je besteed aan bijbellezen en bidden. Lees hieronder over de invloeden en wat je als ouder kunt doen.

Media en het brein

Meer over

De tablet de baas?

23 februari 2023 Door Aline Hoogenboom
Een tablet is er niet op gemaakt om veel tekst te typen. Het is vooral klikken en vegen. Het ding is ook gemakkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld als …
+
Ontwikkeld door

Wat is verantwoord internetgebruik voor een kind van 8?

23 februari 2023 Door Eline Quist
Mijn dochter is acht jaar en mag van mij niet op internet. Haar vriendinnetje mag dit wel. Ze speelt bijvoorbeeld RuneScape, een spel waarbij ze …
+
Ontwikkeld door

Computeren en het kinderbrein

2 december 2020
Wat doet internetgebruik met het brein van kinderen en jongeren? Lees hierover meer via een artikel dat JM Ouders (19-06-2018) publiceerde.
+
Ontwikkeld door

Podcast - De geestelijke schade van de smartphone en sociale media

30 september 2024
In deze aflevering van de Ongelooflijke podcast van NPO radio 1/EO gaat David Boogerd in gesprek met psychiater Esther van Fenema en theoloog Stefan …
+
Ontwikkeld door

Social media in dienst van het Koninkrijk

22 oktober 2024
Kind & Ontwikkeling Sociale media
Social media zijn een belangrijk onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Veel mensen gebruiken ze om in contact te blijven met vrienden en …
+
Ontwikkeld door

Beschermen en keuzes maken

Kinderen hebben duidelijke grenzen en begeleiding nodig. De aantrekkingskracht van media is enorm, voor je het weet gaat je kind er helemaal in op. Hoe duidelijker jij bent, hoe makkelijker het voor hen is om goed met media om te gaan. Denk aan afspraken over de tijdsduur en tijdsbewaking, de plek waar je kind kijkt, de contacten, het geldgebruik en leeftijdsgrenzen. Lees hieronder de praktische tips.

Beschermen en keuzes maken

Meer over

Een foto van je kind delen op sociale media: ja/nee?

23 februari 2023 Door Sestra mama
Zoonlief met de spikkels van het softijs tot in z’n haren. Dochter, terwijl ze zwetend haar laatste proefwerk maakt … Met de smartphone als continu …
+
Ontwikkeld door

Maham, mogen we op een schermpje?

2 april 2024 Door Sestra mama
Er is één vraag die alle dagen terugkeert in ons gezin. Die zelfs de vraag naar snoep overstijgt. “Maham, mogen we op een schermpje?”
+
Ontwikkeld door

Media opvoeding

23 februari 2023 Door Raise Up
Met een onvoorstelbare snelheid nemen de technische mogelijkheden in de samenleving toe. Helemaal de ontwikkelingen op het gebied van communicatie en …
+
Ontwikkeld door

Oogsten na 21 uur

23 februari 2023 Door CGJO
​“Mag ik een spelletje op je telefoon doen?” Onze kinderen (6 en 10 jaar) kapen graag mijn telefoon. Dat mag alleen na toestemming. Die krijgen ze …
+
Ontwikkeld door

Podcast - Opvoeden met of zonder smartphone

30 september 2024 Door Reformatorisch Dagblad
Dit is een aflevering van de serie Bij ons thuis van het Reformatorisch Dagblad. Evert Barten is in gesprek met Steven Middelkoop over de smartphone.
+
Ontwikkeld door

Podcast - Opvoeden in een beelcultuur

30 september 2024 Door Reformatorisch Dagblad
Dit is een aflevering van de serie Bij ons thuis van het Reformatorisch Dagblad. Evert Barten is in gesprek met Steef de Bruijn over opvoeden in een …
+
Ontwikkeld door

Leestips

Leestip - Generatie angststoornis

30 september 2024
In dit boek ontwaart de sociaal psycholoog Jonathan Haidt een pijnlijke paradox: terwijl we onze kinderen in de fysieke wereld meer en meer …
+
Ontwikkeld door

Leestip - Groeien in mediawijsheid

30 september 2024
Hoofdstuk 1 biedt waardevolle algemene informatie voor ouders, de overige hoofdstukken zijn geschreven voor gebruik in het onderwijs.
+
Ontwikkeld door

Leestip - Kom van dat scherm af

30 september 2024
In dit boek neemt Leenard Kanselaar je mee in de wereld van tieners, sociale media, games en influencers.
+
Ontwikkeld door

Leestip - Magazine media wijs opvoeden

30 september 2024
Is TikTok echt zo gevaarlijk? Waarom zijn influencers zo populair en challenges zo aantrekkelijk? Hoe ziet de seksuele ontdekkingstocht via de …
+
Ontwikkeld door

Leestip - Ontketen het brein van je kind

30 september 2024
Hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen - Een absolute mustread voor iedereen die meer uit zijn …
+
Ontwikkeld door

In gesprek over media gebruik

Een veel gehoord opvoedadvies is om vooral in gesprek met je kind te blijven. Als het gaat om media opvoeding is dat voor een deel waar. Het gaat er niet zozeer om dát je in gesprek gaat, maar hóe. Een positieve insteek en een warme, open relatie met je kind blijken van doorslaggevende invloed te zijn. Veel gesprekken in gezinnen ontstaan echter naar aanleiding van een incident: ze gamen door terwijl de tijd al om is, ze zitten wéér met hun mobiel in hun handen of ze hebben een slecht cijfer op school gehaald waarvan de oorzaak volgens jou ligt in hun beeldschermgebruik. Dat zijn niet de omstandigheden voor een opbouwend en constructief gesprek over media. Lees hieronder hoe je in gesprek kunt gaan met je kind.

In gesprek over media gebruik

Meer over

Leer tieners gezond online gedrag

23 februari 2023 Door Sestra mama
Smartphones en tieners, ze lijken onafscheidelijk. Toch blijkt steeds vaker uit onderzoek en in de praktijk dat ook dit gedrag om grenzen vraagt.
+
Ontwikkeld door

Smartphone en genadetijd

23 februari 2023 Door Ds. G.J. Capellen
In 2012 had 57 procent van de Nederlanders vanaf 12 jaar een smartphone. In 2017 was dat percentage gestegen naar 89.
+
Ontwikkeld door

Van zorgen naar hoop

23 februari 2023 Door Reformatorisch Dagblad
Eerlijk gezegd word ik bang van nieuwsartikelen over jeugd en media. De meeste jongeren hebben een smartphone, kijken films, tv en porno via …
+
Ontwikkeld door

OnlyFans: een interessant bijbaantje?

22 juni 2021
De ontwikkelingen op het gebied van sociale media gaan snel. Het nieuwe social media platform OnlyFans wordt steeds populairder. Laat je informeren …
+
Ontwikkeld door

Mama dumpt de smartphone!

15 februari 2023
Het is zover. Onoverkomelijk. Ik geef het toe. Ik ben verslaafd. Er zullen vast mensen zijn die nog meer bezig zijn met hun smartphone dan ik, maar …
+
Ontwikkeld door

Adviezen media opvoedwijzer

30 september 2024
Adviezen van de mediaopvoedwijzer over onder andere privacy, gebruik media, invloeden, geloof en media, seksualiteit en media.
+
Ontwikkeld door

Doe de media opvoedwijzer

30 september 2024
De media opvoedwijzer heeft een serie vragen voor ouders en voor jongeren. Daaruit volgt een advies voor het gesprek met je kind over mediagebruik.
+
Ontwikkeld door

Vijf ongemakkelijke gesprekken die jongeren moeten voeren met hun ouders

30 september 2024 Door Geloofstoerusting
Je bent een ouder. Of je bent een tiener. Dat betekent dat je weet wat er gaat komen. Je voelt het diep van binnen, je ziet het in het gebroken …
+
Ontwikkeld door

Gamen

Spelletjes spelen is van alle eeuwen en culturen. Gamen is leuk en heeft positieve kanten. Tegelijk kan het lastig zijn omdat je als ouder niet goed ziet wat je kind doet. Het is belangrijk om verbinding te hebben met je tiener. Wees nieuwsgierig, speel regelmatig mee, beoordeel samen of een game geschikt is en blijf in gesprek. Met een test kan je kind of jij onderzoeken hoe het gamegebruik is. Lees hieronder de tips en praktische tools.

Gamen

Meer over

Gamen

23 februari 2023 Door Raise Up
Spelletjes spelen is van alle eeuwen en alle culturen. Het is een gezellige activiteit met familie of vrienden, een leuke manier van ontspannen en …
+
Ontwikkeld door

Als gamen geen spelletje meer is

2 december 2020
Lydia de Vries – van Middelkoop geeft adviezen waar je als opvoeders bij het gamen op moet letten.
+
Ontwikkeld door

Podcast - Als je kind verslingerd is aan games

30 september 2024 Door Reformatorisch Dagblad
Dit is een aflevering van de serie Bij ons thuis van het Reformatorisch Dagblad. Evert Barten is in gesprek met Jan post over de wereld van games.
+
Ontwikkeld door

Films, vlogs en video’s

Kinderen en jongeren vinden het fijn om naar filmpjes te kijken en van anderen of van zichzelf filmpjes te maken. Hoe je omgaat met het aanbod aan films wordt bepaald door je visie en je waarden in de opvoeding. Lees hieronder over films, video’s op YouTube en vlogs en hoe christelijke opvoeders daarover denken.

Films, vlogs en video’s

Meer over

Pleidooi voor nieuwe filmvisie overbodig

7 december 2020
In zijn opiniebijdrage van woensdag 4 juli stelt Bart Cusveller dat het tijd is voor een reformatorische visie op speelfilms. Cusvellers pleidooi …
+
Ontwikkeld door

Zeg nee tegen Netflix

2 december 2020
Jeroen van der Laan, practor mediawijsheid op het Hoornbeeck, noemt verschillende argumenten waarom een christelijk leven en een Netflix-abonnement …
+
Ontwikkeld door

Wat elke christen moet weten over Netflix

2 december 2020
In een eerlijk artikel (18-02-2020) ontmaskert Sarah Balogh een heel aantal gevaren van Netflix. Ze zegt niet dat we als christenen technologieën als …
+
Ontwikkeld door

Hoe Netflix ons denken over goed en kwaad beïnvloedt

2 december 2020
In een artikel over Netflix beschrijft Enny de Bruijn wat je inhoudelijk precies meekrijgt, als je populaire series op Netflix volgt. Op welke manier …
+
Ontwikkeld door

Niet Netflix maar ons hart is het probleem

2 december 2020
Steef de Bruijn bespreekt in een artikel (RD, 28-09-2019) hoe we als christenen om moeten gaan met Netflix en allerlei andere streamingdiensten. Zijn …
+
Ontwikkeld door

Kijk films met vermogen te onderscheiden

2 december 2020
Tijdens een EH-symposium ”Blik achter de schermen” (2009) spraken Bart Cusveller en Jeffrey Overstreet over de vraag hoe visie te ontwikkelen rond …
+
Ontwikkeld door