Wat elke christen moet weten over Netflix

In een eerlijk artikel (18-02-2020) ontmaskert Sarah Balogh een heel aantal gevaren van Netflix. Ze zegt niet dat we als christenen technologieën als Netflix niet zouden moeten gebruiken. Maar wel dat we dat met onderscheidingsvermogen moeten doen.

Netflix is een grote speler in de entertainmentwereld. Het is het grootste online televisienetwerk ter wereld, met maar liefst 100 miljoen abonnees in meer dan 190 landen. En ik ben één van die abonnees.

Laatst ben ik echter eens gaan nadenken over mijn lidmaatschap. Niet vanwege de opmerkingen van Ricky Gervais bij de Golden Globes, waarin hij zei dat Netflix Hollywood zou vervangen. Er is een andere reden waarom ik bezorgd ben over Netflix.

Een tijdje geleden twitterde de CEO van Netflix, Reed Hastings, op het officiële Netflix account het volgende:

Nu moet ik toegeven dat ik ook wel eens ben bezweken onder het ‘binge watchen’ en daar de volgende dag de gevolgen van ondervond. Eerder zou ik dat hebben afgedaan met het simpelweg toegeven dat het gewoon een beetje dom was en het daarbij laten.

Maar naar aanleiding van Reed Hastings’ tweet, merkte ik een soort boosheid in mij. Dat ik mijn eigen slaap tegenwerk is één ding, maar dat een bedrijf een product ontwerpt om opzettelijk mij van mijn slaap af te houden, is een tweede. Zeker als daar openlijk over wordt geroemd. Hun onbeschaamde neerkijken op hun klanten en hun doel van wereldwijde slaaptekorten, heeft mij doen nadenken over mijn Netflix gebruik.

Slaap en geestelijke gezondheid
In het dagelijkse leven ben ik werkzaam als psycholoog. Als ik een nieuwe cliënt begeleid, is de eerste vraag altijd hoe iemand slaapt. Waarom? Omdat te weinig (of teveel!) slaap voor slechte geestelijke gezondheid zorgt.

Dus dat Netflix slaap als specifiek doel heeft is een potentieel gevaar voor de geestelijke gezondheid van de kijker.

Maar er is meer…

Ontworpen voor verslaving
Als de tweet van Reed Hastings nog niet omstreden genoeg is, is hier nog een opmerking die hij maakte:

“Als je een Netflix-show kijkt en je raakt er verslaafd aan dan blijf je tot laat wakker. Je bent – wij zijn aan het concurreren met slaap…”

Netflix heeft als doel dat jij verslaafd wordt en dat proberen ze niet eens te verbergen. De shows die zij produceren zijn ontworpen voor verslaving. De directeur die gaat over de inhoud op Netflix, Ted Sarandos, zei eens:

“Onze eigen Netflix-original series zijn gemaakt om meerdere afleveringen achter elkaar te kijken, waarbij voor het eerst de inhoud bepaald wordt door de nieuwe standaarden van ‘viewer-control’”

Ze verkopen het als ‘viewer-control’ maar hun doel is verslaving. En in dat geval zou ik zeggen dat zij degenen zijn die controle willen; controle over jou.

Netflix heeft als doel dat jij verslaafd wordt en dat proberen ze niet eens te verbergen. De shows die zij produceren zijn ontworpen voor verslaving.

Technologie is nooit ‘neutraal’
Ik ben helemaal voor ontspanning. En ik ben de eerste om toe te geven dat mijn man Akos en ik op vrijdagavond soms eens lekker gaan zitten met een glas rode wijn om één (of twee!) aflevering(en) te kijken. Ik ben niet per definitie tegen Netflix of welke technologie dan ook.

Ik denk alleen wel dat we ons bewust moeten worden van één belangrijk feit: Technologie is nooit ‘neutraal’.

Elke technologie heeft een maker, en deze makers hebben doelen of waarden die zij inbouwen in de technologie. Deze doelen en waarden beïnvloeden de manier waarop de technologie wordt gebruikt, en daarmee dus ook het gedrag van de gebruiker.

Wat zijn de waarden van de Netflix makers? Welke doelen willen zij dat hun technologie bereikt? Hier een lijstje met mijn gedachten:

  • 24/7 onmiddellijke toegang tot hun content/inhoud;
  • Snelle levering van (interessante) content/inhoud.

En hoe vormen bovenstaande waarden het gedrag van Netflix gebruikers? Nou, daar zitten geen verrassingen tussen:

  • Gebruikers zullen tot diep in de nacht doorkijken en Netflix een hogere prioriteit dan slaap geven;
  • Gebruikers kunnen dwangmatige kijkers worden, verslaafd aan één van de series.
  • Maar wat doen we hier aan? Hoe zouden Christenen met Netflix om moeten gaan?

Van onbewuste consumenten naar bewuste gebruikers
Er zullen weinig mensen zijn die ’s ochtends wakker worden en denken: Vanavond ga ik even flink bingen op Netflix om morgen een verschrikkelijke moeder te zijn vanwege een gebrek aan slaap. Dat is niet hoe het werkt. We maken niet van te voren de bewuste beslissing om Netflix te prefereren boven slaap. Maar ik denk dat dit juist het punt is en dat hier het gevaar ligt.

Te vaak zijn we onbewuste consumenten. We gebruiken de technologie en denken niet na over de invloed die het heeft op ons. En dus is het mijn doel om je richting een bewust gebruik van technologieën als Netflix te helpen.

Om de waarden van de technologieën die we gebruiken (inclusief Netflix) te weerstaan, moeten we gedreven worden door Gods onveranderlijke waarden. Anders zullen de technologieën die we gebruiken subtiel ons gedrag vormen en beïnvloeden; en niet altijd ten goede.

Te vaak zijn we onbewuste consumenten. We gebruiken de technologie en denken niet na over de invloed die het heeft op ons.

Laat het duidelijk zijn dat ik niet zeg dat we technologieën als Netflix niet zouden moeten gebruiken.

Gebruik Netflix, maar met je ogen wijd open. Gebruik het, wetende dat het hun doel is om van jou een verslaafde met slaaptekort te maken en hoe anders dit is dan Gods plan voor jou. Dat plan is samengevat in Titus 2:11-12:

“Want de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen, en leert ons de goddeloosheid en de wereldse begeerten te verloochenen en in deze tegenwoordige wereld bezonnen, rechtvaardig en godvruchtig te leven…”

Nu kan de psycholoog in mij dit artikel niet eindigen zonder wat specifiek en praktisch advies.

Stel een regelmatige bedtijd in
Netflix wil niet dat je slaapt. Dus als je gaat kijken, bedenk een regelmatige bedtijd en houd je daaraan. Want ik verzeker je dat, als de volgende aflevering van “Crown” zegt dat het 3 seconden duurt voor de aflevering begint, je zeker verleid zult worden.

Als je Netflix ’s avonds kijkt, installeer dan software als ‘f.lux’ op je computer. Het filtert het blauwe licht van je scherm waardoor je daarna beter zult slapen.

Het is zeker ook verstandig om elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen (met ongeveer een marge van 1 uur). Probeer het en houd vast aan deze routine.

Zoek advies van een volwassen Christen; die je kan aanmoedigen om te leven voor Christus, in plaats van voor de volgende aflevering.

Wie heeft de controle?
We lazen dat Titus ons aanmoedigt om te leven met zelfbeheersing. Dat betekent keuzes maken, en ‘nee’ zeggen als dat nodig is.

Maar ik besef me dat zelfbeheersing rond Netflix lastig is voor sommige lezers. Misschien lees je dit wel met de vraag: ‘ben ik verslaafd aan Netflix?’ Daarom hier een paar vragen om je te laten nadenken over jouw relatie met Netflix:

  • Heb je andere plannen geannuleerd om Netflix te kijken?
  • Ben je in gedachten al bezig met een serie, nadenkend over de eerstvolgende keer dat je kunt kijken?
  • Ben je prikkelbaar als je geen Netflix kunt kijken?
  • Voel je een sterker wordende behoefte om steeds meer te kijken om je voldaan te voelen?
  • Is de tijdsduur dat je aan het bingen (meer dan één aflevering achter elkaar kijken) bent aan het groeien?
  • Lieg je over de hoeveelheid tijd die je aan Netflix besteedt? Of houd je het verborgen?

Bovenstaande vragen zijn zeker geen manier om een diagnose vast te stellen; daarvoor zul je echt naar een professional moeten. Maar het kan je misschien wel bewust maken van de controle die Netflix heeft op jouw dagelijkse leven. Als je het idee hebt dat jouw Netflix gebruik excessief is en een grote invloed heeft op jouw leven, is het verstandig om een keer langs de huisarts of een psycholoog te gaan.

Tot slot, zoek alsjeblieft advies van een volwassen christen; die je kan aanmoedigen om te leven voor Christus, in plaats van voor de volgende aflevering.

Bron: Godgericht.nl



Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Films en games

Meer over

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!