Seksuele vorming

Seksualiteit is een geschenk van God aan ons. Verwonder je samen met je kind over dit geschenk en de gave van nieuw leven.

Seksuele opvoeding

“Jij bent het belangrijkste instrument in de seksuele opvoeding”, zegt professor Waterink in zijn boek ‘Hoe vertellen we het de kinderen’.

Een kind heeft een warme, open en veilige plek nodig om te leren over het eigen lichaam en seksualiteit. Deze plek is het gezin, waar je als ouder je kind het beste kent. Op deze themapagina lees je hoe je de seksuele opvoeding kunt vormgeven.

Het geschenk van seksualiteit en nieuw leven

Het is belangrijk dat je als vader en moeder je kind vertelt over het geschenk van de seksualiteit en positief praat over lichamelijke gevoelens en over geslachtsdelen. Begeleidt je kind in de bewustwording van de eigen lichamelijkheid en de aantrekkingskracht tussen verschillende geslachten. Verwondert je samen met je kind over hoe de Heere ons lichaam en gevoelsleven zo gemaakt heeft dat Hij in een relatie van liefde en trouw nieuw leven kan geven. Verwonder je samen over de groei van een baby in de buik van een moeder en de geboorte. We zijn wonderlijk gemaakt!

Leeftijd en voorlichting

Voor het negende levensjaar moet een kind alle feitelijke informatie weten. Kinderen snappen op jonge leeftijd nog niet de beleving of emoties bij seksualiteit. Maar het is belangrijk dat ze feitelijk weten wat een bepaald woord inhoudt. Als ze puber worden en wel de beleving erbij krijgen, zullen ze de ervaring beter kunnen plaatsen. Hieronder lees je wat je het beste op welke leeftijd kunt vertellen aan je kind.

BasiC - thema 'seksualiteit'

De plek waar je tiener kan lezen en leren over seksualiteit