Op zoek naar materiaal over Hemelvaart en Pinksteren? Bekijk de themapagina.

Help, mijn puber is verliefd!

Blozende wangen, gegiechel, geheimzinnig gedoe met de mobiel. Geen twijfel mogelijk: je puber is verliefd. Wat nu? Hoe begeleid je de verkering? Mag het vriendje of vriendinnetje direct over de vloer komen? Drie moeders over de perikelen van hun kroost.

Afspraken gemaakt
„Ik probeer in ieder geval openheid te creëren. Toen onze dochter (16) een vriendje had – het is inmiddels uit – informeerde ik af en toe hoe het met de verkering ging. En voordat ze verkering kreeg, heb ik het al wel met haar gehad over het krijgen van relaties, over zoenen, over strelen.

Ik heb het allemaal heel concreet benoemd en haar ook mijn eigen ervaring verteld.
Zelf had ik al jong verkering en dat vriendje ging op lichamelijk gebied verder dan ik zou willen, maar dat durfde ik toen niet te zeggen. Ik deed alsof ik het fijn vond. Het is niet uit de hand gelopen, maar het voelt niet goed. Ik houd onze kinderen dus ook voor dat het belangrijk is om zowel geestelijk als lichamelijk naar elkaar toe te groeien en daarbij rekening te houden met elkaar.
Toen ze verkering had, hebben we afspraken gemaakt over hoe vaak ze elkaar zouden zien. We spraken ook af dat ze niet lang samen op haar kamer mogen zitten.
Je moet de kat niet op het spek binden, toch? Als ze samen willen zijn, gaan ze maar een rondje lopen of fietsen.”

Esmee, moeder van drie kinderen

Iets heel natuurlijks
„Onze zoon (15) is een echte meidenversierder. Hij brengt veel harten op hol en hij geniet van alle aandacht die hij krijgt. Verkering is er niet bij. Het is allemaal erg los-vast. Heel anders dan bij ons vroeger. Tegen mij zegt hij er niet veel over. Wij hebben geen speciale leeftijd voor een vaste verkering. Ik zou het geen probleem vinden als hij al verkering had. Dat zou in ieder geval veel beter zijn dan al dat los-vaste gedoe. Ik weet echt niet met hoeveel meisjes hij al heeft gezoend. Ik spreek hem er echt wel op aan, maar ik heb niet het idee dat dat landt. Hij ziet geen kwaad in zijn manier van omgaan met meisjes. Als het eenmaal zover is dat hij met een meisje thuiskomt, vind ik het niet erg om een ‘vreemde’ over de vloer te krijgen. Ik zie het als iets heel natuurlijks. Je hoopt als ouders toch dat je kinderen trouwen?

Heidi, moeder van vier kinderen

Kerkelijk meelevend?
„Mijn man en ik kregen jong verkering (wij waren 16 en 17 jaar). Gelukkig zijn onze oudste kinderen (19 en 17) er niet zo vroeg bij. We hebben als regel gesteld dat ze 18 jaar moeten zijn voordat ze officieel verkering mogen hebben. Zijn ze 17 jaar en is het een serieuze kandidaat, dan staan we het oogluikend toe.
We hebben onze kinderen uitgelegd dat vroeg verkering krijgen niet handig is. Ze moeten dan nog zo lang met elkaar lopen voordat ze kunnen trouwen. Wat dat betreft is deze tijd wel heel anders dan toen wij 16 waren. Alles is zo gefocust op het lichamelijke.
Ik vind het prettig dat we in ons gezin open over deze zaken kunnen praten. Huwelijken die spaak lopen, zijn vaak te herleiden naar een verkeringstijd die niet soepel liep. Ik vind het best moeilijk dat onze kinderen zelf de verantwoordelijkheid over hun leven op zich gaan nemen.
Onze grootste zorg is of hun vriend of vriendin kerkelijk meelevend is. Je wilt je kinderen zo graag voor moeilijke dingen bewaren. Gelukkig mogen we ze steeds weer opdragen aan de hemelse Vader. Ik vind het een troost dat we mogen weten dat Hij alle dingen bestuurt.”

Jantine, moeder van vijf kinderen

Tips

  • Als ouders merken dat hun kind verliefd is, is het goed daar belangstelling voor te tonen. Dat hoort bij een goede seksuele opvoeding. Daarin leer je kinderen om te gaan met intieme gevoelens, net zoals je hen leert om te gaan met hun lichaam.
  • Wijs hen op aspecten waar ze zelf niet op komen: „Wat vind je zo leuk aan die jongen?”
  • Meeleven en je verplaatsen in de puber is net zo belangrijk.
  • Soms is correctie nodig. Het is redelijk om paal en perk te stellen aan bijvoorbeeld de tijd dat ze elkaar zien.

Bron: In de puberteit, uitg. Groen, Heerenveen


Terdege

Terdege

Terdege is een christelijk familiemagazine vol eerlijke interviews, inhoudsvolle artikelen en boeiende columns. De stijl van Terdege is fris en puur. Daardoor biedt Terdege elke veertien dagen waardevolle momenten van ontspanning en verdieping.




Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!