Je moet er als ouder niet aan denken dat seksuele beelden het leven van jouw kind compleet verwoesten. De meeste tieners weten echter heel goed wat de consequenties kunnen zijn van het sturen van een naaktfoto. Maar sinds wanneer is dat voor een tiener voldoende reden om iets niet te doen? Er spelen zoveel meer factoren een rol.
Bij sexting gaat het niet zozeer om de erotische foto of het filmpje dat je deelt, maar veel meer om de diepere laag daaronder. Zo’n moment samen delen geeft een bijzondere binding. Het is intiem, iets tussen jullie tweetjes en het is spannend. Je geeft je bloot, zowel letterlijk als figuurlijk. Het is normaal dat je als tiener verlangt naar zulke intieme momenten. Je bent op zoek naar geborgenheid, naar liefde, naar acceptatie. En bovendien worden je seksuele gevoelens steeds meer wakker. Je wordt nieuwsgierig naar het hele spel rondom seksualiteit. En nieuwsgierig naar het effect dat jij hebt op de ander. Sexting combineert een intiem moment met de sterke prikkel van seksualiteit, waardoor het een ijzersterke kracht heeft.
VEILIGHEID & GEBORGENHEID
De bijbel is helder en laat zien dat je eerst samen een kader van veiligheid en vertrouwen moet opbouwen. Binnen die geborgenheid kun je het meest van seksualiteit genieten. Dat verlangen vanbinnen gaat ten diepste niet om seksualiteit, maar om intimiteit en geborgenheid. Om niet één moment samen te delen, maar helemaal wie je bent. Dat verlangen is niet verkeerd, je moet alleen leren hoe je daar op een goede manier mee om kunt gaan. Dat is onze taak als opvoeders. We kunnen eindeloos waarschuwen voor wat gevaarlijk en fout is. Maar onze belangrijkste taak is om te laten zien wat ze wél moeten doen; hoe ze van een relatie en van seksualiteit iets moois kunnen maken
Veel tieners kunnen nog moeilijk inschatten of iemand te vertrouwen is. Na een paar berichtjes via sociale media lijkt het al vlug alsof je elkaar heel goed kent. Je deelt er dingen met elkaar die je niet zo snel in een face to face ontmoeting zegt. In Spreuken 20:11 staat: ‘Ook een jongeman laat zich door zijn daden kennen, of zijn werk zuiver is en of het oprecht is’. Alle goede online gesprekken ten spijt: je leert iemand pas echt kennen door zijn daden. Daar heb je veel tijd voor nodig en face-to-face contact. Of iemand geduldig is, blijkt als je in een file terecht komt of lang voor de kassa moet wachten. Of iemand zichzelf kan beheersen, blijkt uit zijn reactie wanneer iemand hem heel erg kwetst. Of iemand het goede met je voor heeft, blijkt niet uit wat hij tegen je zegt, maar uit hoe hij met je omgaat. En hoe hij met anderen omgaat.
MAAK ZE STERK
Je kunt ervan uitgaan dat ook jouw kind een keer de vraag kijkt om een naaktfoto te sturen. Als iemand dit vraagt, zijn er in principe maar twee opties. Het gaat de ander om de relatie en niet om de seks zelf. Of het gaat de ander om de seks. Dat is niet zo moeilijk te checken; dat kun je je kind leren. Hou vast aan je grens dat je geen seksuele beelden van jezelf digitaal wilt hebben. En kijk wat er gebeurt. Respecteert de ander jouw grens, dan is dat een blijk van vertrouwen en respect. Als jij kostbaar voor hem bent, dan kan hij lang wachten met seks. Gaat de ander je proberen over te halen om het toch te doen? Dan is het foute boel en kun je beter wegwezen. Respect voor elkaars grenzen is tenslotte één van de meest basale ingrediënten voor een gezonde relatie.
Tieners zijn kwetsbaar. Ze lopen niet meteen in zeven sloten tegelijk, maar ze vinden ook niet vanzelf de goede weg. Ze hebben jou nodig om met hen mee op te lopen, om hen voor te bereiden op wat er op hun pad gaat komen, om een voorbeeld te zijn en hen de weg te wijzen. Gaat het toch een keer mis, wees er dan om ze terug op weg te helpen. Juist dan hebben ze jou nodig. En boven alles de veiligheid en de geborgenheid die God geeft. Daar kan niets in de wereld tegen op!