Op zoek naar materiaal over Hemelvaart en Pinksteren? Bekijk de themapagina.

Wat is verantwoord internetgebruik voor een kind van 8?

Mijn dochter is acht jaar en mag van mij niet op internet. Haar vriendinnetje mag dit wel. Ze speelt bijvoorbeeld RuneScape, een spel waarbij ze allerlei mensen ontmoet. Ik zie daarin allerlei gevaren, maar twijfel ook wel eens. Wat is verantwoord internetgebruik voor een meisje van acht jaar?

Verantwoord internetgebruik kent een aantal dimensies, die elk om een keus vragen. U ziet gevaren in het gebruik van internet, en ik denk dat uw bezorgdheid terecht is. Wel moeten we met elkaar beseffen dat gevaren niet alleen op internet te vinden zijn. Veel andere situaties brengen onze kinderen op andere manieren in gevaar. Denk maar eens aan het gebruik van TV, of het lezen van bepaalde boeken, omgaan met vriendjes en vriendinnetjes… We kunnen onze kinderen niet beschermen tegen de gevaren van deze wereld door ze weg te houden. Het lukt ons niet onze kinderen in elke situatie voor alles te beschermen. Opvoeden is loslaten, elke dag opnieuw, en elke dag in een andere situatie. Het internet heeft een extra dimensie aan gevaar, omdat uw kind met allerlei mensen in contact kan komen. De berichten in de media over duistere figuren die zich voordoen als chatvriendin van 12 liegen er niet om! Het is goed om uw kind aan de hand te nemen op het internet. Zo leert ze onder uw begeleiding op een goede manier omgaan met internet met de voordelen en met de gevaren. Bepaal eerst voor uzelf een aantal begrenzingen. Wat wilt u dat uw kind doet op het internet? Wat vindt u zelf het doel van internetgebruik? Wat wil uw kind, en wat is goed voor haar? Vindt u dat ze online spelletjes mag doen? En chatten via twitter of wat dan ook? Bepaal uw grenzen en geef die duidelijk aan, waarbij u uitlegt waarom u dit doet. Een aantal basistips voor kinderen en internet: Leer uw kind dat zij nooit persoonlijke informatie achterlaat op internet geen adresgegevens, geen telefoonnummers, bankrekeningnummers, foto’s etc. Als er iets op het scherm verschijnt dat vragen oproept, laat zij dan altijd u erbij roepen en los het samen op. Leer uw kind verder dat zij nooit afspraken maakt met iemand die zij via internet ontmoet, of zorg ervoor dat ze niemand ontmoet op het internet. Leer dat er goede en slechte plekken zijn op internet. Blijf in gesprek over wat uw kind doet en vindt. Een filter op het net is een eenvoudige manier om een aantal gevaren uit te sluiten!Tenslotte: plaats de computer in de huiskamer, waar u zicht heeft op wat er gebeurt. Er is overigens allerlei nuttige en handige informatie te vinden over veilig internetgebruik van kinderen. Kijk eens op www.mediawijzer.nl.


Eline Quist

Eline Quist

Eline Quist-Loosman is orthopedagoge en moeder van twee zonen.




Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!