Het team van Geloofwaardig opvoeden wil graag jouw mening horen over het platform www.geloofwaardigopvoeden.nl. Jouw feedback geeft ons inzicht in wat beter kan. Vul daarom twee vragen voor ons in. Alvast bedankt!

De tablet de baas?

Een tablet is er niet op gemaakt om veel tekst te typen. Het is vooral klikken en vegen. Het ding is ook gemakkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld als je uit eten gaat. Je kunt hem dus vaker inzetten dan een computer en bij jongere kinderen. En dat gebeurt ook. In 2013 is een onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat een derde van de kinderen van 1 jaar al regelmatig op de tablet mag. Van de kinderen van 3 jaar mag de helft regelmatig op de tablet.

Je kunt niet terugvallen op je eigen opvoeding, op hoe je ouders het deden. Want toen wij kind waren, bestonden er nog geen tablets en smartphones. Wij zijn dus de eerste generatie ouders die erover na moet denken hoe we omgaan met de tablet in de opvoeding.

Waarom de tablet?
Veel ouders zeggen dat ze hun kind de tablet geven omdat ze een rustig moment willen hebben of omdat hun kind zich verveelt. Begrijpelijk! Je hebt van die momenten dat alles tegelijk komt. Je moet koken, je baby huilt en je peuter is moe. Of je moet een lange autorit maken met een zoon die niet stil kan zitten en dat afreageert op z’n broertjes. Heerlijk als je dan even wat rust kunt inbouwen met een spelletje op de tablet.

Maar als het een dagelijkse gewoonte gaat worden om de tablet zo te gebruiken, dan is het goed om eens na te denken over andere oplossingen.

Ik las het voorbeeld van ouders met één peuter, die hun kind aan het ontbijt altijd filmpjes laten kijken. Zo zorgen ze voor een rustige start van de dag. Maar zeg je daarmee eigenlijk niet tegen je kind: wij vinden het lastig dat jij er bent, we willen jou even ‘uitzetten’?

Andere oplossingen kosten vaak meer energie. Ze vragen meer van jou als ouder. Maar daarmee investeer je wel in je kind en in de band met je kind. Ook richt je je dan meer op de lange termijn. Een kind dat zich verveelt, leert op den duur zelf iets te bedenken om te doen. Als je in gesprek gaat over gedrag op de achterbank, leert een kind over zijn gedrag en de gevolgen daarvan. Als je je peuter laat helpen met koken dan kost het je meer tijd, maar zij geniet ervan om jou te helpen. Als je de kinderen geen spelletjes op je telefoon laat doen als je uit eten bent, komt het misschien tot een mooi gesprek.

Niet te vroeg
Al voor heel jonge kinderen zijn er ‘educatieve’ apps, waarmee kinderen bijvoorbeeld de kleuren kunnen leren. Je zou denken dat het goed is voor je kinderen om dit soort spelletjes te doen. Maar eigenlijk is dit soort leren helemaal niet belangrijk voor baby’s, peuters en kleuters.

Kinderen van 0 tot 6 jaar zijn volop in ontwikkeling. Ze leren grote bewegingen (rennen, springen), maar ook fijne bewegingen (kleuren, eten). Ze leren zich concentreren en ze leren omgaan met hun emoties en met andere mensen. Allemaal dingen die ze niet leren van een plat scherm, maar in het echte leven, waarin ze bewegen, voelen en ruiken.

Dit is zo onmisbaar dat sommige deskundigen bang zijn dat het mis gaat met de hersenontwikkeling van jonge kinderen als ze veel achter de tablet zitten. Zij adviseren om tot 2 jaar helemaal geen beeldschermen te gebruiken. Op deze leeftijd hebben kinderen al hun ‘wakkere’ tijd nodig om het echte leven te ontdekken.

Van 2 tot 6 jaar zou je af en toe samen met je kind iets leuks kunnen doen op de tablet. Het hoeft niet iets te zijn waar ze van kunnen leren. Het gaat er om dat je het samen doet en dat je er over praat. Van alleen een app leren kinderen niet zoveel op deze leeftijd, maar door er samen over te praten leren ze er wel van. Vanaf 6 jaar kan het nuttig zijn om dingen op de tablet te oefenen, zoals de letters of de tafels. Vaak zal er vanuit school ook wel gewezen worden op bepaalde programma’s of websites om te oefenen. Het advies van media-deskundigen is dus: het is beter voor je kind om niet te vroeg te beginnen met spelen op de tablet. Je kunt beter voorlezen, muziek maken, knutselen, puzzelen, buiten spelen…

Als je hier meer over wilt lezen, google dan eens op ‘Whitepaper Ukkies: hun brein en mediaopvoeding’.


Aline Hoogenboom

Aline Hoogenboom

Aline Hoogenboom-Versluis is predikantsvrouw, moeder van vier kinderen en orthopedagoog.




Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Computeren en het kinderbrein

2 december 2020
Wat doet internetgebruik met het brein van kinderen en jongeren? Lees hierover meer via een artikel dat JM Ouders (19-06-2018) publiceerde.
+
Ontwikkeld door

Een foto van je kind delen op sociale media: ja/nee?

23 februari 2023 Door Sestra mama
Zoonlief met de spikkels van het softijs tot in z’n haren. Dochter, terwijl ze zwetend haar laatste proefwerk maakt … Met de smartphone als continu …
+
Ontwikkeld door

Handreiking online volgen van kerkdienst met het gezin

27 augustus 2021
In sommige gezinnen gaat het online volgen van de eredienst goed en hebben ouders weinig moeite hun kinderen van begin tot eind op de bank te houden. …
+
Ontwikkeld door
LCJ

Hoe Netflix ons denken over goed en kwaad beïnvloedt

2 december 2020
In een artikel over Netflix beschrijft Enny de Bruijn wat je inhoudelijk precies meekrijgt, als je populaire series op Netflix volgt. Op welke manier …
+
Ontwikkeld door

Kijk films met vermogen te onderscheiden

2 december 2020
Tijdens een EH-symposium ”Blik achter de schermen” (2009) spraken Bart Cusveller en Jeffrey Overstreet over de vraag hoe visie te ontwikkelen rond …
+
Ontwikkeld door

Leer tieners gezond online gedrag

23 februari 2023 Door Sestra mama
Smartphones en tieners, ze lijken onafscheidelijk. Toch blijkt steeds vaker uit onderzoek en in de praktijk dat ook dit gedrag om grenzen vraagt.
+
Ontwikkeld door

Maham, mogen we op een schermpje?

2 april 2024 Door Sestra mama
Er is één vraag die alle dagen terugkeert in ons gezin. Die zelfs de vraag naar snoep overstijgt. “Maham, mogen we op een schermpje?”
+
Ontwikkeld door

Media opvoeding

23 februari 2023 Door Raise Up
Met een onvoorstelbare snelheid nemen de technische mogelijkheden in de samenleving toe. Helemaal de ontwikkelingen op het gebied van communicatie en …
+
Ontwikkeld door

Monsterlijke reus

18 november 2024 Door Elza Hogendoorn
Onze kinderen zijn de nieuwe generatie, geboren met mobiel en Ipad in de hand. Screenagers, Google Kids. Ze zijn sneller dan wij, weten meer over de …
+
Ontwikkeld door

Niet Netflix maar ons hart is het probleem

2 december 2020
Steef de Bruijn bespreekt in een artikel (RD, 28-09-2019) hoe we als christenen om moeten gaan met Netflix en allerlei andere streamingdiensten. Zijn …
+
Ontwikkeld door

OnlyFans: een interessant bijbaantje?

22 juni 2021
De ontwikkelingen op het gebied van sociale media gaan snel. Het nieuwe social media platform OnlyFans wordt steeds populairder. Laat je informeren …
+
Ontwikkeld door

Oogsten na 21 uur

4 november 2024 Door CGJO
​“Mag ik een spelletje op je telefoon doen?” Onze kinderen (6 en 10 jaar) kapen graag mijn telefoon. Dat mag alleen na toestemming. Die krijgen ze …
+
Ontwikkeld door

Pleidooi voor nieuwe filmvisie overbodig

7 december 2020
In zijn opiniebijdrage van woensdag 4 juli stelt Bart Cusveller dat het tijd is voor een reformatorische visie op speelfilms. Cusvellers pleidooi …
+
Ontwikkeld door

Smartphone en genadetijd

23 februari 2023 Door Ds. G.J. Capellen
In 2012 had 57 procent van de Nederlanders vanaf 12 jaar een smartphone. In 2017 was dat percentage gestegen naar 89.
+
Ontwikkeld door

Van zorgen naar hoop

23 februari 2023 Door Reformatorisch Dagblad
Eerlijk gezegd word ik bang van nieuwsartikelen over jeugd en media. De meeste jongeren hebben een smartphone, kijken films, tv en porno via …
+
Ontwikkeld door

Wat elke christen moet weten over Netflix

2 december 2020
In een eerlijk artikel (18-02-2020) ontmaskert Sarah Balogh een heel aantal gevaren van Netflix. Ze zegt niet dat we als christenen technologieën als …
+
Ontwikkeld door

Wat is verantwoord internetgebruik voor een kind van 8?

23 februari 2023 Door Eline Quist
Mijn dochter is acht jaar en mag van mij niet op internet. Haar vriendinnetje mag dit wel. Ze speelt bijvoorbeeld RuneScape, een spel waarbij ze …
+
Ontwikkeld door

Zeg nee tegen Netflix

2 december 2020
Jeroen van der Laan, practor mediawijsheid op het Hoornbeeck, noemt verschillende argumenten waarom een christelijk leven en een Netflix-abonnement …
+
Ontwikkeld door

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!