Eetgrenzen voor mijn kind

Hoe leg ik (eet) grenzen neer omdat ik op het gewicht van mijn kind wil letten, zonder dat het negatief is?

Antwoord Chantal: Goed om hier over na te denken. Kinderen komen overal in contact met snoep, koek en chips: bij vriendjes of oma thuis, in de klas met een traktatie, op feestjes. Verbieden is daarom niet haalbaar en ook niet nodig. Als snoepen thuis niet mag, maak je het extra aantrekkelijk om ergens anders de buit binnen te halen. Je hebt er dan als ouder geen zicht op. Door je kind uit te leggen hoe je verstandig omgaat met extraatjes, leert hij of zij hoe in een gezond eetpatroon ook ruimte is voor eten dat minder verantwoord is.

Wanneer een kind hoort dat snoepen slecht is omdat het er dik van wordt, kan dat inderdaad onzekerheid veroorzaken: ‘Ben ik soms al te dik, vinden anderen mij niet mooi?’ Hierdoor kan een laag zelfbeeld ontstaan waarbij kinderen en jongeren teveel gefocust kunnen raken op hun gewicht, of zelfs op termijn een eetstoornis kunnen ontwikkelen. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Wat moet je dan wel doen? Leer je kind dat je met gezond eten en drinken goed voor je lichaam zorgt. Dat is belangrijk, je hebt je lichaam gekregen om ervoor te zorgen. Te veel snoep is niet gezond. Regels zorgen voor duidelijkheid, bijvoorbeeld: chips en frisdrank zijn voor het weekend en taart is voor een feestje.

Snoepen mag: één keer per dag mag je kind iets kiezen uit de snoeptrommel. Houd de portie klein en geef op andere momenten gezonde alternatieven. Zorg samen met je kind voor een gezond gewicht. Maar verzeker je kind ervan dat het ook met een maatje meer uniek en waardevol is.

Chantal Riesebosch is gewichts- en voedingsconsulent
Dit artikel komt uit Jente magazine 27.


Sestra mama

Sestra mama

Sestra mama is hét magazine voor elke moeder. Voor de mama die (continu) op zoek is naar work-lifebalans en tijd voor zichzelf en haar omgeving.




Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Grenzen aanleren

Meer over

Afschaffen die regels

9 februari 2023 Door Reformatorisch Dagblad
Mama, wat ga je de mensen vanavond eigenlijk vertellen? We zitten aan de warme maaltijd als deze vraag klinkt. Ik vertel de kinderen dat ik iets ga …
+
Ontwikkeld door

Deze jongeman heeft u iets te zeggen

9 februari 2023 Door Bert Reinds
Ik zat in de vijfde klas van de basisschool en had een vrije ochtend. Vlakbij ons huis was oude textielfabriek met een vijver en een bos(je). Een …
+
Ontwikkeld door

Drie mandjes

9 februari 2023 Door Sestra mama
Een half jaar geleden zijn we het aangegaan: ouderbegeleiding. Nadat de opvoeding bij de oudste vier redelijk hetzelfde is gegaan, lijkt de opvoeding …
+
Ontwikkeld door

Ben je boos, pluk een roos?

15 februari 2023
Vriendelijk maar dringend verzoek vooraf: willen alle moeders die nooit te boos op hun kinderen zijn níet verder lezen?
+
Ontwikkeld door

De vasthoudende peuter en haar (on)geduldige moeder

15 februari 2023
“Maar mam! Ik wil wel korte mouwen aan!” boos staat ze voor me. 3 jaar en bijna een meter lang. Haar rug is strak, net als haar lange benen. Haar …
+
Ontwikkeld door

Mijn zusjes / broertjes hoeder

15 februari 2023
Het was half 9, een kwartier nadat we het ontbijt beëindigd hebben, op deze eerste dag van de kerstvakantie, en onze twee oudste dochters komen al …
+
Ontwikkeld door

Zeg eens vaker ja

15 februari 2023
“Mam! Mag ik naar buiten?... MAM? MAMMM?? Zeg nou!”
+
Ontwikkeld door

'En anders krijg je straf!'

9 februari 2023 Door Aline Hoogenboom
Teun (4) is enthousiast aan het vertellen over school. Terwijl hij met een groot gebaar aan wil wijzen hoe hoog zijn toren was, gaat het mis: zijn …
+
Ontwikkeld door

Gedragsproblemen? Op zoek naar de oorzaak

9 februari 2023 Door Terdege
Het gras bij de buren is altijd groener, de kinderen van de buren zijn liever. Totdat je hoort dat de buurjongen zijn zusje wel eens bijt en het …
+
Ontwikkeld door

In gesprek met je tiener

9 februari 2023 Door GezinsGids
Wie herinnert zich niet de uitspraak van zijn ouders: “Zo doen we het hier en zolang je hier in huis woont, houd je je aan deze regels”? Wat je er …
+
Ontwikkeld door

Onderhandelen over bedtijden? Maak goede afspraken

9 februari 2023 Door Sestra mama
Als ouder weet je maar al te goed wat te weinig slaap doet met je kind, en wat dat vervolgens doet met jou. Hoewel de meeste kinderen niet graag naar …
+
Ontwikkeld door

Verbod en gebod verdienen beide een plaats

9 februari 2023 Door Reformatorisch Dagblad
Het valt mij op dat opvoedkundigen altijd spreken over het benadrukken van het positieve. Opdrachten geef je niet in de negatieve vorm, maar je zegt …
+
Ontwikkeld door

Waarom geen strenge moeder

9 februari 2023 Door Terdege
Ben jij een strenge moeder? Als Iris Pronk naar zichzelf kijkt, zegt ze hartgrondig “Nee”, maar ze is daar niet trots op. Sterker nog, ze omschrijft …
+
Ontwikkeld door

Zo zijn onze manieren

9 februari 2023 Door Terdege
Al bellend stapt ze de bus in en zoekt ze een plekje om te zitten. Onderuitgezakt en met haar voeten op de bank voor zich vervolgt ze haar …
+
Ontwikkeld door

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!