Op zoek naar materiaal over Hemelvaart en Pinksteren? Bekijk de themapagina.

Vijf stappen voor de smartphonebewuste mama

Hoe het jullie vergaat weet ik niet, maar mijn smartphone en ik hebben een intense haat-liefde-verhouding. Wat hou ik van dat ding. Je kúnt er zo ontzettend veel mee, he?! Winkelen. Podcasts en muziek luisteren. Datumprikkers en tikkies versturen. Navigeren. Het nieuws bijhouden. Interessante artikelen lezen. Appen. Bellen. En het is ook zo lekker handzaam. Overal bij de hand. Past altijd wel in een tasvak of rokzak. Altijd bereikbaar, ideaal.

Maar ach, wat heb ik een hekel aan dat ding. Dat knopje aan de rechterkant trekt met onzichtbare koorden aan mijn vinger. Vaker dan ik eigenlijk wil, herkent de sensor mijn vingerafdruk en licht mijn scherm op. Vaak voor niets natuurlijk. Als ik twee minuten geleden nog gekeken heb, is er echt niet zoveel nieuws gebeurd of binnengekomen.

Of neem zo’n willekeurig wachtmoment op de dag, als de koffie doorloopt bijvoorbeeld. Dan realiseer ik me opeens dat ik nog een paar berichtjes moet sturen. Dat kan ik dan mooi gelijk even doen. Maar ja…die wachtmomenten zijn vaak ook vraagmomenten van mijn kinderen. En ik? Ik hum. Twee, drie, vier keer. En dat gehum van mezelf hoor ik eigenlijk pas als ik mijn telefoon weer neerleg.

Tot grote frustratie van vooral mezelf. Ik vind het best pijnlijk om te constateren dat ik soms een beetje té gehecht bent, té online. Je herkent het misschien ook wel. Zulke momenten van bewustwording wanneer je geconfronteerd wordt met je eigen telefoongebruik of wanneer je er iets over leest of hoort. Dan voel je ongemak en onbehagen en neem je je voor: Dit moet anders, dit moet bewuster. Je bespreekt met je man of vriendin wat goede voornemens en dat helpt…

…voor even. Bij mij tenminste wel. Apart is dat. Je weet van de verleiding en de aantrekkingskracht. Je weet dat je een voorbeeldfunctie hebt en je wilt graag je kinderen voordoen hoe je omgaat met deze moderne middelen. Maar het zuigt en trekt en voor je het weet zit je weer in je ondoordachte oude patroon. Waarin je meer doet dan je wilt, meer ziet dan je van plan was.

Nieuwe start
Aan het begin van dit nieuwe schooljaar vond ik het een mooi moment om eens wat concreter te worden als het gaat om mijn goede voornemens. Een nieuwe start. Juist ook als het gaat om de omgang met mijn telefoon. Aan de hand van de volgende vijf punten heb ik voor mezelf een lijst opgesteld van wat ik wil met mijn SMARTphone.

  1. Stel je doelen en prioriteiten.
    Wat is het doel van mijn telefoon? Waar wil ik hem voor gebruiken? Alles wat daar niet onder valt, kan dus weg. Klinkt rigoureus, maar is wel het beste! De best helpende manier in het niet doen van wat je ook niet wilt.
  • Welke apps wil jij verwijderen van je telefoon?
  1. Markeer specifieke momenten als ‘telefoontijden’.
    Wanneer je voor jezelf telefoonmomenten afbakent, geeft dit duidelijkheid voor jezelf en voor je kinderen. Je kunt beter op bepaalde momenten gefocust met je telefoon bezig zijn en daarna de volledige aandacht hebben voor de kinderen en andere taken, dan de hele dag door halfslachtig bezig zijn met allebei en dus eigenlijk nergens echt aandacht voor hebben. Denk daarbij ook eens na over de vraag of je hem tussendoor ook helemaal uit kunt zetten. Opstarten kost tijd, dus de verleiding is minder groot om hem buiten die tijden om te pakken. Je zou er daarnaast ook nog voor kunnen kiezen om een of twee vaste dagen je telefoon helemaal uit te zetten.
  • Welke momenten van de dag zijn voor jou realistisch en praktisch om je telefoon te pakken?
  • Wat helpt jou om hem op de andere momenten te laten liggen?
  • Is er een dag waarop je je telefoon uit kunt en wilt laten?
  1. Afhankelijkheid van God is essentieel.
    ‘Neem mijn leven, laat het Heer’, toegewijd zijn aan Uw eer.’ Dat geldt dus ook voor die telefoon. Wees daarvan bewust en vraag ook concreet in je gebed aan de HEERE of Hij je wijsheid en kracht wil geven om je dag zinvol en verantwoord door te brengen. Of Hij je wil leiden in je telefoongebruik en inzicht wil geven in wat wel en niet verstandig is. Ook hierin geldt dat we zonder Hem niets kunnen doen!
  • Hoe kan jij je telefoongebruik een plek geven in je dagelijks gebed?
  1. Richt je op wat je van plan was.
    Hoe vaak gebeurt het niet dat je met een plan je telefoon pakt, maar uiteindelijk door het zien van verschillende meldingen veel meer doet dan je oorspronkelijke plan. Houdt focus! Laat je niet afleiden door wat je onbewust tegenkomt. Maar bedenk BEWUST voordat je je telefoon pakt wat je wilt doen. Het kan bijvoorbeeld helpend zijn om niet standaard je wifi aan te hebben staan en je notificaties uit te zetten.
  • Wat helpt jou om gefocust te blijven in je telefoongebruik?
  1. Tijd is kostbaar, benut het verstandig
    Wanneer ik op mijn telefoon zit, ben ik vaak in een andere wereld. En in die wereld bestaat geen tijd. Maar die tijd verstrijkt toch wel degelijk en vaak schrik ik hoeveel tijd er door mijn vingers is geglipt. Kostbare tijd. Spreek daarom van tevoren met jezelf af hoe lang je ermee bezig wilt zijn. En zet dan desnoods een timer. Wanneer je van tevoren bewust met de tijd bezig bent, is de kans minder groot dat je je er door laat overvallen.
  • Hoeveel tijd wil jij met je telefoon bezig zijn?
  • Op welke manier kan jij dat goed in de gaten houden?

Verzadigd met Gods beeld
In de week dat ik met deze blog bezig was, luisterde ik een gesprek met Henk Binnendijk dat me raakte. Hij zei: “Er worden in deze wereld heel veel christenen vervolgd en gedood en dan zeg ik: zou de duivel ons in Nederland dan met rust laten? Nee, dat doet hij niet! Alleen hij heeft bij ons een andere tactiek. Bij ons gebruikt hij afleiding. Leid ze af! Er is zoveel op de markt gekomen op dit gebied wat een beeldscherm heeft, dat mensen er zoveel mee bezig zijn dat ze het niet doorhebben. David zegt bijvoorbeeld in Psalm 17: ‘Bij het ontwaken verzadig ik mij met Uw beeld.’ Wij verzadigen ons met een heleboel andere beelden en daardoor kan het beeld van God er niet meer doorheen komen.”

Toen ik dit hoorde, realiseerde ik me nog meer hoe noodzakelijk het is om hier bewust en bedachtzaam mee om te gaan. De duivel gaat rond. Hij zoekt wie hij verslinden kan. Er is een strijd gaande. Doorzie dat en strijd! Hoe dan?

Word gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht. Bekleed u met de hele wapenrusting van God, opdat u stand kunt houden tegen de listige verleidingen van de duivel. Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten. Neem daarom de hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad en na alles gedaan te hebben, stand kunt houden.
Terwijl u bij elke gelegenheid met alle gebed en smeking bidt in de Geest en daarin waakzaam bent met alle volharding en smeking voor alle heiligen
(Efeze 6:10-13,18).

Dit blogartikel werd geschreven door Jantine



Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!