Je schatten vasthouden in een open handpalm

Boven de box gebogen sta ik, waar onze dochter van 4 weken oud, haar knuistjes omhoog naast haar hoofd, roerloos ligt te slapen in haar reiswieg. Ademt ze wel? Zachtjes aai ik haar wangetje en zie haar kleine oogleden trillen. Ik glimlach om haar onderkinnetje. En dikke wangen krijgt ze! Een kerngezonde baby. Mijn gedachten gaan voor de zoveelste keer naar dat andere pasgeboren kindje, waar de ouders zo heel anders overheen gebogen staan. Ze moeten afscheid van hem gaan nemen. Hoe doe je dat? Hoe kan je zo'n kostbaar kleintje loslaten? En hoe kan ik leven met onze kinderen, in de wetenschap dat ze zó kwetsbaar zijn? Hoe kan ik tegelijkertijd zielsveel van hen houden en weten dat ze slechts 'geleend goed' zijn?

'Wat een rijkdom, een kostbaar bezit', appt iemand mij bij het zien van mijn profielfoto van onze vier kinderen. En inderdaad, ik kan niet dankbaar genoeg zijn voor wat de Heere ons in hen heeft gegeven. Maar bezit? Zijn ze ons bezit? Dan toch slechts tijdelijk... Dat zéggen is niet zo moeilijk. Maar hoe zou ik reageren als de Heere mijn schatten van me weg zou nemen? Zou ik dan toch niet denken dat Hij daarmee iets heel verkeerd doet, omdat ik recht op ze heb?

Dit mini-mensje, een roze vlekje op haar linker ooglid, handjes die me zo stevig vastpakken als ik haar voed, wat voel ik me aan haar verbonden. Wat heeft ze in die vier weken dat ze bij ons is een grote plaats gekregen in ons hart en in ons huis. We bidden het vaak samen: 'Heere, wilt U ons genade geven om hen los te laten als U hen terug wilt hebben'. Maar wat betekent dat voor de manier waarop ik met onze kinderen leef? Zie ik hen toch niet als mijn bezit?

Bezitter-moeder, of...
In hoofdstuk 7 van het boek Elke dag nieuw - roeping en verwachting voor moeders vandaag schreef ik daarover. Zien we onszelf als moeder als bezitter van onze kinderen? Dan zijn wij 100% verantwoordelijk voor hun welbevinden. Dan zien we onszelf falen als ons kind anders is dan we zouden willen. Dan is ons kind ons levensdoel en stort onze wereld in als het met ons kind niet goed gaat. Dan hangt onze reputatie af van onze kinderen. En voelen we ons persoonlijk gekrenkt als onze kinderen niet doen wat wij willen of ongehoorzaam zijn. Wat zie ik mezelf daar elke keer weer in terug! Dat zijn valkuilen waar ik maar al te makkelijk in stap.

Wat zou het anders zijn als ik onze kinderen niet zou zien als mijn bezit, maar als schatten die ik te leen gekregen heb, om heel goed voor te zorgen. 'Ouders zijn de handen van God op aarde', las ik ergens. Als we onszelf zó zien dan kijken we ook anders naar onze kinderen. Dan willen we heel zuinig op hen zijn, omdát ze van de Heere, Zijn maaksel zijn. Dan mogen we hen in Gods handen leggen als het niet goed met hen gaat, als wij hen niet begrijpen of als ze niet presteren wat de maatschappij van hen verwacht. Dan zien we hun ongehoorzaamheid als zonde tegen God en mogen we hen wijzen op hun zondige hart, maar bovenal op het kruis van Christus. Dan vragen we Hem elke dag om wijsheid, liefde, hulp en kracht, omdat het opvoeden van onze kinderen werk voor Hem is.

Loslaten
En als de Heere ons vraagt om onze kinderen aan Hem terug te geven? Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn om een kind te verliezen. De gedachten van een moeder die dat nooit heeft meegemaakt, staan hier stil. Stil word ik ook als ik lees wat Hanna da Costa daarover schrijft in haar dagboek. Zij was achttien keer zwanger, beviel negen keer van een levend kind en moest daarvan zes kinderen al jong begraven. In het volgende dagboekfragment beschrijft ze hoe ze samen met haar man haar dochtertje Esther ziet sterven op de leeftijd van bijna twee jaar oud en haar mag teruggeven in de handen van de Heere.

Wanneer hij eindigde met de woorden: ‘Heere Jezus, kom haastelijk, ja, kom haastelijk, amen,’ ging haar ziel opwaarts, en mijn kind, mijn enige dochtertje was niet meer. Zeer groot was deze strijd voor mij, voordat ik dit dierbaar kind kon overgeven. Dan, de Heere brak door Zijn gunstige kracht door, en gaf mij mijn lieve Esther gerust in Zijn lieve handen te kunnen overgeven, hebbende haar bij de doop aan een Drie-enig God opgedragen. Daar werd ik bij bepaald, en begreep dat zij niet mijn eigendom was, maar een geleend pand, voor wie de Heere wat heerlijkers had weggelegd. Van dit ogenblik was ik geruster en zag haar adem langzamerhand met kalmte verminderen. Zacht en heerlijk was haar overgang.

Een open handpalm
In het indrukwekkende boek 'In de arena' van Isobel Kuhn las ik er ook over. Terwijl ze in de dienst van de Heere werkt in China, wordt bijna alles wat haar lief is haar afgenomen. Ze schrijft daarover:

De moeilijke lessen van 1942 leerden mij om mijn echtgenoot, kind, vrienden en alles wat ik bezat, wel vast te houden, maar als het ware op de open palm van mijn hand. Ik moest het recht dat ik op hen dacht te hebben opgeven. Ik moest leren vrezen om te sterk op hen te leunen. Houd je schatten op de open palm van je hand. Als je iets stevig in je vuist geklemd houdt, zal God je misschien pijn moeten doen als Hij je vingers openbuigt en het je afneemt. Ik ben het nooit zo gemakkelijk gaan vinden dat ik het niet voelde, wanneer mijn schatten mij werden afgenomen, maar het maakte wel een enorm verschil. Het behoedde mij voor instorten of de moed opgeven. De natuurlijke liefde moet worden gekruisigd om vervuld te kunnen worden met Gods liefde.

Ik kijk naar mijn handen, die dit kindje dagelijks vasthouden, dragen, koesteren. 'Heere, leer me om mijn schatten vast te houden in een open handpalm. Ik ben geneigd ze te omklemmen. Maar ze zijn van U. U gaf hen aan ons te leen. Leer mij alstublieft om zo met hen te leven. In grote liefde en vreugde, maar vooral in overgave aan U'.

Interesse in het boek? Kijk op www.goedinvorm.nu



Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Rouw en verdriet

Meer artikelen over

Alleen opvoeden: ‘Ik voel me verscheurd’

9 februari 2023 Door Bert Reinds
Verdoofd zit ze thuis. Haar man belde vanaf zijn werk. Hij was kort van stof: “Ik kom niet meer terug!” Onlangs werd een jonge moeder begraven. Dat …
+
Ontwikkeld door

Als je alleen je ingang gebruikt, wordt het een dode boel in je

9 februari 2023 Door Bert Reinds
Jongeren laten niet altijd zien wat er in hen leeft. Er is veel onzichtbare pijn. Wat kun je daar als gezin en kerk mee? Jeugdwerkadviseur Gerrianne …
+
Ontwikkeld door

Doe je mond wijd open, …'

6 november 2020
"Hoe komt het dat we vaak zo weinig van God ontvangen? Dat komt omdat we onze mond maar op een klein kiertje open doen." - Calvijn
+
Ontwikkeld door

Gestorven in de moederschoot

​Twee meisjes, op dezelfde dag geboren, even groot en bijna even oud. De één mocht blijven, de ander ging zachtjes weer terug. Twee baby’s. De één …
+
Ontwikkeld door

‘God goot zijn tranen over mij uit’

9 februari 2023 Door Sestra mama
‘Miriam leeft.’ Het zijn hoopvolle woorden uit de mond van Gerdien Blom. Ze verloor ruim een jaar geleden haar dochtertje en verhuisde onlangs vanuit …
+
Ontwikkeld door

Hoe ga ik om met rouw en verdriet?

10 november 2020
Een filmpje om met kinderen te bekijken rondom het thema rouw.
+
Ontwikkeld door

Je moet het uithouden met een stuk ongemakkelijkheid

9 februari 2023 Door CGJO
Wat voor impact heeft het overlijden van een geliefde op een gezin? En: hoe kun je hier goed mee omgaan? Wat doe je wel en niet? Arjen Uil gaat met …
+
Ontwikkeld door

Kind in confrontatie met de dood

9 februari 2023 Door Reformatorisch Dagblad
Hoe vertel ik mijn 5-jarige dochter dat haar 4-jarige nichtje ernstig ziek is en uiteindelijk zal overlijden? Laten we haar de dode zien? Nemen we …
+
Ontwikkeld door

Opvoeden in je eentje

24 juni 2024 Door Generatio
Ieder jaar zien zo’n 70.000 minderjarige kinderen hun ouders uit elkaar gaan. En zo’n 6000 kinderen verliezen een ouder door overlijden. Dan blijft …
+
Ontwikkeld door

Pastoraat aan kinderen en jongeren bij rouw en verdriet

20 januari 2021
In dit artikel willen we graag wat dingen op een rij zetten waar u als ambtsdrager of opvoeder wat aan kunt hebben als rouw zich voordoet in het …
+
Ontwikkeld door

Troost uit Gods Woord

10 november 2020
‘’Ik ging naar de Erasmusuniversiteit, deed bedrijfskunde, en wilde op mijn drieëntwintigste in een BMW rijden. Dat was mijn ideaal! Toen zei de …
+
Ontwikkeld door
LCJ

Verdrietig bidden

6 november 2020
Misschien herken jij je helemaal in Hannah. Je maakt dingen mee om van te huilen. Ruzie thuis, gepest op school, je relatie staat op springen of …
+
Ontwikkeld door

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!