Kinderen en jongeren met autisme in het jeugdwerk

Kinderen en jongeren met autisme zijn ook kinderen van de gemeente en daarom is het belangrijk dat ze de gelegenheid krijgen om deel te nemen aan het kinder- en jeugdwerk. Deze brochure wil een handreiking doen om hier goed mee om te gaan in de praktijk.

Autisme heeft ingrijpende gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Het leren begrijpen van de wereld waarin ze opgroeien, kost hun meer moeite dan andere kinderen.

Wanneer ze meedoen aan het jeugdwerk, kost het leren kennen van die wereld hun ook extra energie. De vraag kan rijzen of het wel verstandig is om jongeren met autisme aan het jeugdwerk te laten deelnemen. Het is immers weer een situatie waarin een beroep wordt gedaan op hun sociale en communicatieve vaardigheden. Een situatie waarin de kans bestaat dat ze overprikkeld raken en met mensen in aanraking komen die hen niet begrijpen. Deze vraag is terecht, maar jongeren met autisme zijn ook kinderen van de gemeente en daarom is het belangrijk dat ze eveneens de gelegenheid krijgen om deel te nemen aan activiteiten van de kerk.

Deze brochure biedt leidinggevenden, ambtsdragers en catecheten de informatie die nodig is om goed met deze kinderen en jongeren om te kunnen gaan. Aan de hand van waargebeurde situaties wordt inzichtelijk welke problemen zich kunnen voordoen in het jeugdwerk. De brochure is gratis te downloaden en is ontwikkeld door de organisatie Helpende Handen in samenwerking met Eleos.

De inhoud ziet er als volgt uit:
Hoofdstuk 1 Algemene informatie over autisme
Hoofdstuk 2 Jongeren met autisme in het jeugdwerk
Hoofdstuk 3 De houding en vaardigheden van de jeugdwerker
Hoofdstuk 4 De jeugdwerker en de groep
Hoofdstuk 5 Een beetje autistisch!?



Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Jeugdwerk voor andersbegaafden

Meer over

De rol van de ouders bij de catechese

9 februari 2023 Door De Waarheidsvriend
Lange tijd was de catechese het eenzame avontuur van de predikant. En nog altijd is dat in een aantal gemeenten het geval. Met enige regelmaat spreek …
+
Ontwikkeld door

Hoe voorkomen we dat jongeren in de kerk afhaken?

6 november 2020
Corjan Matsinger – onder andere vader, jongerenwerker en auteur – schreef in de Visie een bijdrage over jongeren en kerkverlating: hoe komt het en …
+
Ontwikkeld door

‘De min 16 is een verplicht nummer’

9 februari 2023 Door Terdege
Afremmen doen ze niet snel, stimuleren des te meer. Het is voor Huib en Henriët van Driel uit Ermelo geen vraag of ze als ouders invloed kunnen …
+
Ontwikkeld door

Kerk en jongeren in de 21e eeuw

29 september 2022
Begin september komen ambtsdragers uit Reformatorische kerken bijeen op de Haamstedeconferentie in Elspeet. Drs. N. van Steensel geeft een lezing …
+
Ontwikkeld door

Methoden en materiaal voor anders begaafden

1 juli 2021
Sommige anders begaafde kinderen en jongeren hebben speciaal materiaal nodig wat helpend is om hen op een begrijpelijke manier leerstof aan te …
+
Ontwikkeld door

‘Nou dominee, succes ermee!’

9 februari 2023 Door HGJB
Het was in de pauze van een gemeenteavond. De dominee kwam aan de praat met een vader en het gesprek kwam op de catechisatie. ‘Het zal wel niet …
+
Ontwikkeld door

Veel kinderen lopen vast in de kerk

19 mei 2021
Club en catechisatie zijn meestal, net als scholen, georganiseerd op basis van leeftijd, niet op grond van kwaliteit. Het trieste gevolg is dat veel …
+
Ontwikkeld door

Zorg voor anders begaafden in de gemeente

1 juli 2021 Door Christine Stam
Hoe kan de gemeente liefdevolle zorg en aandacht voor anders begaafden vormgeven? Wat is belangrijk en waar zijn mensen mee geholpen?
+
Ontwikkeld door

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!