Praten met mijn zonen? Ik heb een poosje gedacht dat het nooit zou lukken. Ik kreeg er tenminste geen woord uit als ze uit school kwamen. “Hoe was het?” “Leuk.” “Wat heb je gedaan?” “Van alles.”
Nog steeds zijn mijn jongens geen grote praters, maar ik heb zelf in de loop van de tijd wat spelregels geleerd. Geen oogcontact maken bijvoorbeeld. Dus: lekker samen in de auto. Of aan de afwas (als de vaatwasser stuk is). Dan lukt het opeens. Wandelen, hardlopen, voetballen, ook prima manieren om contact te krijgen. En: concrete vragen stellen. Want daar houden ze van.
Praten over het geloof gaat een stapje verder. En dat lukt met de een beter dan met de ander. Houd in de gaten dat jongens het lastiger vinden om zich in een ander te verplaatsen dan meisjes. Dus verwacht niet te veel reactie als je vraagt: Hoe zou Jozef zich gevoeld hebben toen… ?
Knutselen vinden veel jongens niet echt wat, maar doe-opdrachten wel. Zeker als daar een stuk competitie bij zit. Maak van de vragen na het Bijbellezen eens een quiz, en houd de stand bij. Of hang de vragen her en der in het huis op, zodat de jongens kunnen bewegen (zeker na het eten geen overbodige luxe) én antwoorden.
Ook ervaren jongens graag zelf waar het in het Bijbelgedeelte over gaat. Ga twaalf stenen zoeken, bij de geschiedenis uit Jozua 4. Of kijk samen naar de sterren en praat door over de roeping van Abraham. Zelfs een thema als vertrouwen is zo dichtbij te brengen: wie durft z’n ogen dicht te doen en zich achterover te laten vallen, in het vertrouwen dat de andere gezinsleden hem opvangen? Durf jij zo op God te vertrouwen?
Mariska Dijkstra is getrouwd met Maarten, moeder van drie jongens en auteur van “Tjonge jongens!”.
Ben jij moeder van een jongen? Het is natuurlijk boeiend om je ervaringen en tips te delen met andere jongensmoeders. Dus organiseer bij jou thuis of in bijvoorbeeld je kerk of in de plaatselijke christelijke boekhandel een bijeenkomst waarvoor je moeders van jongens uitnodigt. Met als doel om samen te praten over de opvoeding van zoons. En je eigen rol daarin.
Hier vind je een opzet voor zo'n bijeenkomst, ontwikkeld door de uitgever van het boek 'Tjonge jongens!'.
Opzet voor een bijeenkomst met jongensmoeders
Tekst: Margreet van den Berg-van Brenk