Op zoek naar materiaal over Hemelvaart en Pinksteren? Bekijk de themapagina.

Gezinsmoment Hemelvaartsdag

'Ik ga heen om u plaats te bereiden'

Dit gezinsmoment gaat over Hemelvaartsdag. De kinderen leren dat de Heere ernaar verlangt dat ze dichtbij Hem zijn of komen en dat Hij Zelf de Weg is. Dat Hij misschien ver weg lijkt in de hemel, maar altijd dichtbij is.

“Het is goed voor mij om dicht bij God zijn”. Dat is het verlangen waar Asaf van zingt in Psalm 73. Andersom is het zo bijzonder dat onze Heilige God ernaar verlangt om zondige mensen dicht bij Zich te hebben. In dit gezinsmoment sta je daarbij stil. Jezus belooft het Zijn discipelen: Ik ga naar de hemel om voor jullie een plaats klaar te maken. Hij gaat weg, maar verlangt ernaar om dichtbij hen te zijn. Hij komt terug, maar is ook tot die tijd dichtbij. En wat is het groot dat Hij Zelf de weg wil zijn naar het huis van Zijn Vader.

Intro

Variant 1
Bekijk samen het filmpje over de hemel.
Lees eventueel samen 2 Korinthe 5 vers 1, over de aardse tent en het gebouw van God.
Wat weet je al over de hemel?

Variant 2
Maak zelf (of juist de kinderen) de plaatsten klaar, waar je gaat zitten tijdens het gezinsmoment. Bijvoorbeeld met kussentjes, naamkaartjes, iets lekkers, of een persoonlijk voorwerp op iedere stoel. De anderen mogen nog niet in de kamer komen en moeten even wachten tot dit klaar is.
Zo gaan we in de Bijbel lezen over de Heere Jezus Die al vooruit gaat om een plaats klaar te maken. Zou dat op een zelfde manier gaan?

Bijbelgedeelte(n)

Kies één van onderstaande manieren om na te denken over de Heere Jezus Die Zijn discipelen als het ware door een verrekijker laat zien wat er gaat komen, wanneer Hij naar de hemel gaat.

Bijbelverhaal
Lees in de kinderbijbel de geschiedenis van Hemelvaart. Praat er daarna samen over. Nu is de Heere Jezus in de hemel. Is Hij ver weg? Blader door naar de geschiedenis van het Pinksterfeest en vertel dat de Heere Jezus met Zijn Geest heel dichtbij wil zijn. Wijs je kind op zijn/haar doop: toen heeft de Heere beloofd dat Hij met Zijn Heilige Geest in jou wil wonen.

Platen en gesprek
Bekijk samen de platen 5 t/m 11 over de hemelvaart.

  • Plaat 5: Waar gaat Jezus met de discipelen naar toe?
  • De discipelen horen dat Jezus weggaat. Hoe zullen ze zich gevoeld hebben?
  • Plaat 8: Hoe zullen de discipelen zich voelen?
  • Hoe houdt Jezus Zijn handen, als Hij omhoog gaat. Wat betekent dat? (zegenen)
  • Plaat 11: Hoe kan het dat ze blij naar Jeruzalem gaan?
  • Aan welke dingen weten de discipelen dat de Heere Jezus hen niet alleen laat? (denk aan de wederkomst (plaat 11) en de Heilige Geest beloofd)

Sluit eventueel af door Johannes 14 vers 1-3 te lezen, waarin Jezus Zijn discipelen al eerder woorden van troost gaf.

Bijbelstudie
Lees samen Johannes 14: 1-7.

  • Vers 1: hun hart is in ‘beroering’. Welke emoties horen bij dit woord? Waarom zijn de discipelen eigenlijk in beroering?
  • Jezus geeft in vers 1-3 als het ware een verrekijker. Het is de verrekijker van het geloof, waardoor ze vooruit mogen kijken. Hij geeft hen 5 troostende woorden. Kun je ze alle 5 ontdekken? Welke troost vind jij het mooist? (veel, gereed, terug, nemen, zijn waar Ik ben)
  • In vers 2 wordt de hemel vergeleken met een huis. In 2 Korinthe 5:1 wordt de hemel het gebouw van God genoemd. Wat benadrukt Jezus, als Hij de hemel hier vergelijkt met een huis of gebouw? (denk bijvoorbeeld aan permanent wonen, stevig of veilig)
  • Thomas snapt niet wat Jezus met ‘de weg’ bedoelt. Hij denkt aan een weg die je letterlijk moet lopen. Hoe kun je bij de hemelse Vader komen? (vers 6)

Lees Johannes 14: 16-18.
Jezus denkt ook aan de tijd dat de discipelen nog op aarde moeten zijn. Hij gaat voor hen bidden en Hij geeft nog meer woorden van troost.

  • Wat lees je in vers 17 over het dichtbij zijn van God hier op aarde?
  • Wat belooft Jezus in vers 18?
  • Lees eventueel Johannes 17: 24: Jezus zegt tegen Zijn Vader ‘Ik wil’. Hij laat hier zien waar Zijn hart zo erg naar verlangt, dat Hij daar alles voor over heeft gehad. Wat wil Jezus zo graag?

Verdieping
Wanneer Jezus terug komt, zal alles veranderen. Daarover lees je in Openbaring 21: 1-4.

  • De hemel wordt hier met verschillende dingen vergeleken, welke?
  • In vers 3 lees je het allermooiste over de hemel. Wat lees je over God en het dicht bij God zijn?
  • We weten niet hoe het precies zal zijn in de hemel. Probeer het je eens een beetje voor te stellen, als je samen vers 4 leest.

Activiteiten

Kies uit onderstaande activiteiten wat past bij jouw kind(eren).

Woorden & taal
Welke verschillende woorden weet je voor de hemel?
Bedenk zoveel mogelijk andere woorden, die je weet over de hemel. Hoe ziet het er uit? Wie zijn daar?
Schrijf de woorden op en gebruik ze om een gedicht te maken over de hemel. De Heere wil graag dat de gelovigen dicht bij Hem in de hemel komen wonen. Laat daarom het woordje ‘dichtbij’ terug komen in je gedicht. Misschien wordt dat een mooie herhaling?

Bewegen
Variant 1: emotiespel

  • Bespreek welke emoties de discipelen voor de woorden van Jezus voelden (denk aan: ontroerd, bang, verdrietig, beschaamd, verward). Welke emoties horen er bij de woorden van Jezus? (Deze woorden geven bijvoorbeeld moed, troost, vertrouwen, vrede, blijdschap, rust)
  • Schrijf de woorden op kleine papiertjes. Speel hiermee het emotiespel: trek om beurten een papiertje, beeld de emotie uit om je gezichtsuitdrukking of houding. Kunnen de anderen deze raden?
  • Kies tenslotte allemaal één emotie, die jij het meest bij de woorden van Jezus in Johannes 14: 1-3 vindt passen.

Variant 2: fotoshoot
Nodig: camera, een krachtige ventilator of föhn

Ook nu de Heere Jezus in de hemel is, is Hij toch dichtbij ons. Al is Hij onzichtbaar voor onze ogen. Maak de vergelijking met de wind, die je niet kunt zien, maar wel kunt voelen. Maak de mooiste foto’s of selfies, door met de föhn haren of kleding te laten wapperen.

Knutselen
Variant 1
Nodig: geprinte bouwplaat OF 6 satéprikkers, 4 elastiekjes en keukenrol.

Ons leven op aarde wordt in 2 Korinthe 5 vergeleken met een aardse tent. Als die wordt afgebroken en we in Jezus’ Naam geloven, zullen we een gebouw bij God hebben. Dat is de woning die Jezus voor ons klaarmaakt in de hemel; eeuwig dicht bij God te zijn.
In deze verwerking ga je aan de slag met je lichaam als een aardse tent.

Wil je geen bouwplaat? Maak dan zelf je tent, door 3 satéprikkers in een driehoek voor je te leggen. Elke hoek maak je vast met een elastiek. Steek de andere 3 satéprikkers door de elastieken en maak de losse uiteinden aan elkaar vast met elastiek. Kleur op schrijf iets op de keukenrol en vouw het om de stokjes heen als een echte tent. Heeft hij misschien zelfs een opening?

Variant 2
Nodig: wc rollen en/of bouwplaat

In Johannes 14 geeft de Heere Jezus Zijn discipelen als het ware een verrekijker. Ze mogen vooruitkijken: Jezus gaat naar de hemel én Hij komt terug om hen ook naar het huis van Zijn Vader te halen. Knutsel met wc rollen naar eigen inzicht of met deze bouwplaat je eigen verrekijker. Kleur de onderdelen eventueel in en knip uit. Gebruik je de bouwplaat, volg dan deze instructies (onderaan de pagina).

Plak aan de uiteindes datgene wat de Heere Jezus Zijn discipelen liet zien, met de tekst van Johannes 14 vers 3, of kiest voor vers 18.

Experimenteren
Proefje opstijgen
Nodig: theezakje, vuur, een veilige omgeving.

Bij Hemelvaart steeg de Heere Jezus op naar de hemel. Ons hart en gedachten mogen we ook steeds weer op God richten, dus omhoog laten stijgen.
Ontvouw een theezakje (of een paar) en strooi die leeg. Wat ruikt thee eigenlijk lekker! Daarna zet je het zakje als een torentje overeind en steek je dit aan. Er komt een echt vlammetje. Maar pas op! Aan het einde stijgt je experiment omhoog!
Op dit filmpje kun je het zien.

Filosoferen
Bespreek of en waarom je het wel of niet eens bent met de volgende stellingen:

  • Het zou fijner zijn als Jezus nog op aarde was, omdat Hij dan dichtbij mij is.
  • Als ik zonde doe is Jezus dichtbij.
  • De hemel is de hemel niet, als Jezus er niet is.

Kijktafel
Variant 1
Nodig: lego/duplo

Bouw van lego/duplo een stevig huis. Maak een weg die naar het huis toe gaat. Zet bijvoorbeeld een kruis op de weg, als beeld van Jezus. Leg een (zelfgemaakte) verrekijker aan het begin van de weg.
Eventueel beplak je de ramen van het huis met dingen die horen bij de hemel, zoals palmtakken en witte kleren.

Variant 2
Nodig: kartonnen bekertje, watten.

Maak een gaatje in de bodem van het bekertje, doe er een touwtje door met een knoopje, zodat het bekertje op de kop omhoog getrokken kan worden.
Beplak het bekertje met wolken. Maak er verder een poppetje of de Bijbeltekst uit Mattheüs 28: 20 aan vast.
Eventueel zet je hieronder 11 poppetjes, of de plaat uit de prentenbijbel.

Muziek
In de hemel draait alles om de eer en glorie van God. Dicht bij Hem zullen de engelen en de gelovigen zingen tot Zijn eer. Iets daarvan lezen we in Openbaring. Maak met Bijbelverzen uit Openbaring 7: 10 en 12 een loflied op God. Bedenk zelf een melodie en voeg eventueel iets toe over het dichtbij God wonen.

Suggesties om te zingen:

  • (Mattheüs 28:20 (SV) bestaat ook op muziek, zie hieronder)
  • Psalm 47:3 - Eventueel gebruik je deze kleurplaat
  • Psalm 68:9 - Eventueel gebruik je deze kleurplaat
  • Psalm 73:14
  • Vrede zij u
  • Lichtstad met de paar’len poorten
  • Ik bouw op U
  • Ik ben Die Ik ben
  • Vader ik aanbid U

Bijbeltekst(en) memoriseren

Kies één van onderstaande Bijbelteksten en zet deze op een centrale plek, het liefst met ondersteunende spullen. Spreek dagelijks met elkaar de tekst hardop uit. Leg moeilijke woorden eventueel uit, en herhaal deze uitleg totdat de kinderen zelf aangeven dat ze de betekenis kennen.

  • Johannes 14: 2
  • Mattheüs 28: 20

Leer door deze mee te zingen met het filmpje (SV)
(onder de video staat ook een link naar de bladmuziek)


Bronnen



Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Bijzondere gebeurtenissen

Beelden beklijven: Goede Vrijdag in het gezin

15 februari 2023
Vakanties, steevast het moment om cultuur te snuiven. Regelmatig bezoeken we dan een stadje in binnen- of buitenland. Als kind heb ik al in menig …
+
Ontwikkeld door

Biddag in het gezin: 'Uw Koninkrijk kome'

15 februari 2023
Woensdag is het biddag voor gewas en arbeid. Omdat we de laatste weken met onze kinderen weer wat meer aandacht hebben besteed aan Bijbel lezen en …
+
Ontwikkeld door

Biddag in het gezin: 'Uw wil geschiede'

15 februari 2023
En weer is het biddag. Een dag van verootmoediging voor de Heere en van gebed. Waarvoor bidden we allemaal? Wat betekent het om afhankelijk te zijn …
+
Ontwikkeld door

Dankweek: dankdag vieren in het gezin

15 februari 2023
Overmorgen is het dankdag. Hoe vieren jullie dat in je gezin? Wij vinden een dankdag in een heel jaar zo weinig. We zijn vaak zo weinig dankbaar en …
+
Ontwikkeld door

De doopdag gedenken in het gezin

15 februari 2023
‘Mam, hoelang duurt het nou nog tot mijn doopdag?’ Onze vijfjarige zoon zag dit jaar al maanden uit naar zijn verjaardag, maar toen die voorbij was, …
+
Ontwikkeld door

Decembermoeder

15 mei 2023
Het begint kouder te worden, toen ik vanmorgen de ramen open zwiepte voor de dagelijkse frisse lucht rook ik de winter. Kou, nat blad en een vleugje …
+
Ontwikkeld door

Een kerkje in de kerk

15 februari 2023
Holderdebolder komt zoonlief, nog in zijn onesie, de trap af gestuiterd. Zoals gewoonlijk heeft hij weer allerlei wetenswaardigheden die hij graag …
+
Ontwikkeld door

Elk kindje een cadeau

15 februari 2023
Hoe leg je aan je kind uit wat abortus is? Hoe in de wereld moet je in kindertaal woorden geven aan iets waar we als volwassenen al nauwelijks over …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmomenten over gehoorzaam zijn

15 februari 2023
Het begon me op te vallen. Zomaar opeens.  Voor het eten moest ik de kinderen drie keer roepen. Als ik vroeg of zoonlief de container even aan de …
+
Ontwikkeld door

Halleluja! Laat jij het horen, dat de Messias is geboren?

18 december 2023
"... En ineens was de donkere nacht niet donker meer. De lucht was vol met duizenden engelen. Het leek wel of de hemel een stukje open ging. De …
+
Ontwikkeld door

Hoe kan Gods Woord in ons wonen?

15 februari 2023
Herinner jij je Bijbelteksten die je op de basisschool of de zondagschool uit je hoofd hebt geleerd? Om de een of andere reden vinden we het …
+
Ontwikkeld door

Vertel met woorden en beelden

15 februari 2023
Tijdens het lezen van het Evangelie van Johannes was ik al een aantal keer geraakt door de manier waarop de Heere Jezus aanschouwelijk onderwijs …
+
Ontwikkeld door

Voorbereidingsweek in het gezin

15 februari 2023
Aanstaande zondag zal er Heilig Avondmaal in onze gemeente worden gehouden. Wij vinden het fijn om met de kinderen bewust na te denken over het …
+
Ontwikkeld door

Een Psalmboom

23 februari 2023 Door Friesch Dagblad
Misschien heb je regelmatig goede voornemens over bijbellezen met je gezin, maar het is niet altijd gemakkelijk om die uit te voeren. Daarom hier een …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment God prijzen (duim)

In deze serie over de gebedshand, komen de volgende onderwerpen aan bod: God prijzen, danken, zonden belijden, voorbede en bidden voor jezelf. Je …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Zonden belijden (middelvinger)

In deze serie over de gebedshand, komen de volgende onderwerpen aan bod: God prijzen, danken, zonden belijden, voorbede en bidden voor jezelf. Je …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Voor jezelf bidden (pink)

In deze serie over de gebedshand, komen de volgende onderwerpen aan bod: God prijzen, danken, zonden belijden, voorbede en bidden voor jezelf. Je …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Voorbede (ringvinger)

In deze serie over de gebedshand, komen de volgende onderwerpen aan bod: God prijzen, danken, zonden belijden, voorbede en bidden voor jezelf. Je …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Danken (wijsvinger)

In deze serie over de gebedshand, komen de volgende onderwerpen aan bod: God prijzen, danken, zonden belijden, voorbede en bidden voor jezelf. Je …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Heilige Doop

11 maart 2024
Dit gezinsmoment gaat over de Heilige Doop en de betekenis daarvan voor de kinderen. De kinderen ontdekken wat het betekent dat ze gedoopt zijn en ze …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Rouw en verdriet

11 maart 2024
Dit gezinsmoment gaat over verdriet en rouw, maar ook over troost. Troost hoort onlosmakelijk bij verdriet. De kinderen leren dat de Heere kan …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Verhuizing

11 maart 2024
Een verhuizing is een grote verandering in het leven van een kind. Een verandering die veel positieve dingen mee kan brengen, maar misschien ook een …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Verjaardag

11 maart 2024
Dit gezinsmoment gaat over het vieren van een verjaardag. De kinderen leren dat we het leven van God hebben gekregen en dat we daar dankbaar voor …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Vrucht van de Geest - Blijdschap

22 mei 2023
In dit gezinsmoment hebben we het over blijdschap. Blijdschap is het tweede onderdeel van de vrucht van de Geest. Blijdschap komt direct voort uit de …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Vrucht van de Geest - Geduld

22 mei 2023
In dit gezinsmoment hebben we het over geduld. Geduld is het vierde onderdeel van de vrucht van Geest. We zijn begonnen met de liefde, als de bron …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Vrucht van de Geest - Geloof

22 mei 2023
In dit gezinsmoment hebben we het over geloof. De betekenis van dit woord kun je omschrijven met het woord ‘trouw’ (betrouwbaarheid, oprechtheid, …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Vrucht van de Geest - Introductie

20 mei 2023
Dit gezinsmoment is een introductie op het thema ‘de vrucht van de Geest’ en de start van een serie waarin alle facetten van de vrucht van de Geest …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Vrucht van de Geest - Liefde

22 mei 2023
In dit gezinsmoment hebben we het over de liefde. Deze liefde is geen prestatie van ons, maar een geschenk van de Heilige Geest. Liefde is het eerste …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Vrucht van de Geest - Vrede

22 mei 2023
In dit gezinsmoment hebben we het over vrede. Vrede is het derde onderdeel van de vrucht van Geest. God is de bron van vrede in ons hart. Vrede is …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Vrucht van de Geest - Vriendelijkheid en goedheid

22 mei 2023
In dit gezinsmoment hebben we het over vriendelijkheid en goedheid. Vriendelijkheid en goedheid zijn beide een aspect van de vrucht van de Heilige …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Vrucht van de Geest - Zachtmoedigheid

22 mei 2023
In dit gezinsmoment hebben we het over zachtmoedigheid. De betekenis van dit woord kun je omschrijven met de woorden mildheid, welwillendheid en …
+
Ontwikkeld door

Gezinsmoment Vrucht van de Geest - Zelfbeheersing

22 mei 2023
In dit gezinsmoment hebben we het over zelfbeheersing. Het is het laatste facet in de serie van negen facetten van de vrucht van de Geest
+
Ontwikkeld door

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!