De houdgreep

Tot mijn verbazing is stoeien met papa één van de meest geliefde activiteiten die onze kinderen met me doen. Elke avond klinkt de vraag: “Gaan we stoeien?” Bij een “ja” klinkt er een gejuich en bij een “nee” wordt er (nep) gehuild. Waarom eigenlijk?

“Ik neem je in de houdgreep. Snel pak hem bij zijn benen!” Na samen het gebed voor het slapen te hebben gedaan begint het ruwe spel. Het spel kent verschillende varianten zoals “we gaan samen het bed verdedigen” en “ik ga je kietelen.”

Om ongelukken te voorkomen zijn er regels. “Ho, niet aan mijn hoofd.” “Niet schoppen en slaan.” En als iemand “stop” zegt dan wordt iemand losgelaten, ook als we het flauw vinden. Toch knalt er soms nog iemand met zijn hoofd tegen de muur of vloer.Dat is het risico van ’t spel. En dat geeft tegelijk de mogelijkheid om te leren hoe jezelf te herpakken bij tegenslag en hoe het goed te maken, nadat je een fout hebt gemaakt.

Stoeien schijnt enorm goed te zijn voor de ontwikkeling van kinderen: Wanneer er gestoeid wordt met duidelijke en gehandhaafde regels, helpt het kinderen hun agressie te hanteren. Het verbetert hun sociale vaardigheden. Je kind leert verschil tussen goed en fout: wel duwen en trekken, maar niet schoppen en slaan. Je leert het kind risico’s te nemen en om te gaan met onverwachte dingen.

Zou stoeien ook nog een positief effect hebben op de geloofsontwikkeling? Wim ter Horst schreef: “wie niet met zijn kinderen speelt, mist veel plezier en mag ook niet verwachten dat ze van hem willen leren.” Stoeien versterkt de band, laat de liefde van ouder tot kind merken. En liefde is de basis voor geloofsopvoeding. Eigenlijk is de houdgreep ondanks dat het er niet zo uit ziet een ik-houd-van-je-greep.

Kasper van Helden


CGJO

CGJO

De Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie is één van de twee jeugdwerkorganisaties binnen de CGK. De CGJO onderscheidt zich in toerusting op maat voor clubs, verenigingen, kerkenraden, ouders en zondagsscholen.




Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Meer over

Boekentip - De 5 talen van de liefde van kinderen

18 juli 2023
De schrijver laat hier zien dat een kind de juiste liefdestaal nodig heeft om te ervaren dat je het liefhebt. In het boek worden 5 talen van liefde …
+
Ontwikkeld door

Complimenten!

9 februari 2024 Door LCJ
De meeste schoolwerkjes verdwijnen na verloop van dagen, maanden of jaren in de papiercontainer. Zo niet een A3-vel gekleurd papier. Het is geen …
+
Ontwikkeld door
LCJ

Opvoeden tot zelfstandigheid

15 februari 2023
Dat lijkt me nou zo leuk. Tegen je 7-jarige dochter kunnen zeggen: jij mag vandaag de wc schoonmaken. En je zoon van 10 zijn eigen knopen te kunnen …
+
Ontwikkeld door

Onzekerheid is een gezond signaal

9 februari 2023 Door Gezinsfundament
Veel mensen kennen het gevoel wel: onzekerheid. Doe ik het wel goed? Maak ik de juiste keuze? Wellicht herkennen we het ook in onze kinderen. Meiden …
+
Ontwikkeld door

Vrienden gezocht!

9 februari 2023 Door Sestra mama
Een meisje dat nooit een speelafspraakje heeft een jongen die niet wordt uitgenodigd voor feestjes een tiener die altijd alleen is tijdens de pauzes …
+
Ontwikkeld door

Wat moet ik met het perfectionisme van mijn dochter?

9 februari 2023 Door Eline Quist
Onze dochter van zes heeft een teken-manie. Ieder vrij moment besteedt ze aan tafel met papier en potloden. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het valt …
+
Ontwikkeld door

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!