Op zoek naar materiaal over Hemelvaart en Pinksteren? Bekijk de themapagina.

Complimenten!

De meeste schoolwerkjes verdwijnen na verloop van dagen, maanden of jaren in de papiercontainer. Zo niet een A3-vel gekleurd papier. Het is geen werkje waar het kind zelf uren op heeft geploeterd. Het is het werk van anderen.

Op het bewuste A3-vel zitten meer dan twintig witte briefjes geplakt. “Mooie spreekbeurt”, staat er op een. “Leuke kleren”, “behulpzaam” en “vriendelijk” vertellen andere. Op elk briefje staat onderaan ook de naam van een klasgenoot. Dit complimentenvel voelt als een schat en die koester je.

Ik stel me zo voor dat de leerkracht eerst een aantal voorbeelden gaf, want niet alle kinderen zullen even bekend zijn geweest met het fenomeen complimenten geven en ontvangen. Een beetje bewustwording hierin creëren kan geen kwaad. Op school niet en thuis, bij de mensen die je het meest na staan, nog minder.

Hoeveel onderscheidingen er wetenschappelijk gezien zijn op het gebied van complimenten, ik beperk me gemakshalve tot twee: complimenten die iets zeggen over wie je bent en die iets zeggen over wat je doet. Voor het eerste soort moet je je het meest in iemand verdiepen en daarmee is het de moeilijkste en minst gebruikte.

Hoe fijn het ook kan zijn om een compliment te geven, het blijft onvolmaakt. Ik kan zo bezig zijn met mezelf dat ik de ander niet (goed) zie. Omhoog kijken naar de Ander maakt dat ik scherper zie. Dan besef ik: als er Iemand al onze complimenten waard is, dan is dat de HEERE, onze God.

Veel kinderen danken Hem dagelijks voor veel dingen die God doet en vragen Hem om nog meer dingen. Dat is mooi en goed, maar als ouder wil ik m’n kind ook leren om God te loven voor Wie Hij is. “Uit de mond van jonge kinderen en van zuigelingen hebt U voor Uzelf lof tot stand gebracht”, zo spreekt Jezus David na.

Tekst: Margreet van den Berg - van Brenk


LCJ

LCJ

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.
Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Meer over

Boekentip - De 5 talen van de liefde van kinderen

18 juli 2023
De schrijver laat hier zien dat een kind de juiste liefdestaal nodig heeft om te ervaren dat je het liefhebt. In het boek worden 5 talen van liefde …
+
Ontwikkeld door

De houdgreep

9 mei 2023 Door CGJO
Tot mijn verbazing is stoeien met papa één van de meest geliefde activiteiten die onze kinderen met me doen. Elke avond klinkt de vraag: “Gaan we …
+
Ontwikkeld door

Opvoeden tot zelfstandigheid

15 februari 2023
Dat lijkt me nou zo leuk. Tegen je 7-jarige dochter kunnen zeggen: jij mag vandaag de wc schoonmaken. En je zoon van 10 zijn eigen knopen te kunnen …
+
Ontwikkeld door

Onzekerheid is een gezond signaal

9 februari 2023 Door Gezinsfundament
Veel mensen kennen het gevoel wel: onzekerheid. Doe ik het wel goed? Maak ik de juiste keuze? Wellicht herkennen we het ook in onze kinderen. Meiden …
+
Ontwikkeld door

Vrienden gezocht!

9 februari 2023 Door Sestra mama
Een meisje dat nooit een speelafspraakje heeft een jongen die niet wordt uitgenodigd voor feestjes een tiener die altijd alleen is tijdens de pauzes …
+
Ontwikkeld door

Wat moet ik met het perfectionisme van mijn dochter?

9 februari 2023 Door Eline Quist
Onze dochter van zes heeft een teken-manie. Ieder vrij moment besteedt ze aan tafel met papier en potloden. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het valt …
+
Ontwikkeld door

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!