Op zoek naar materiaal over Hemelvaart en Pinksteren? Bekijk de themapagina.

Boekentip - Je peuter begrijpen

Hoe ga je met een peuter om? Om daar een goed antwoord op te krijgen zou je eigenlijk in het ‘koppie’ van het kind moeten kijken! Dan kun je pas echt weten hoe je goed met je kind kunt omgaan. Geschikt voor opvoedkring.

Peuters kunnen heel lief zijn en tegelijk heel vermoeiend. Soms zijn ze zo dwars dat je er geen raad mee weet, maar even later kruipen ze bij je op schoot om weer eens lekker met je te kroelen.

Voor veel ouders zal dit een herkenbaar beeld van hun peuter zijn. Een beeld dat tegelijkertijd veel vragen oproept. Hoe reageer ik op een peuter die niets wil en op alles 'nee' zegt? Wat moet ik doen als hij alles zelf wil doen op een moment dat het mij helemaal niet uitkomt? Hoe kan ik hem geruststellen als hij 's nachts angstig wakker wordt, of hem zover krijgen dat hij zijn speelgoed deelt met een ander kind?

In dit deel van de serie Christelijke opvoeding zoeken de auteurs op deze en vele andere vragen een praktisch antwoord, waar ouders houvast aan hebben in het dagelijkse gezinsleven. Daarbij proberen ze allereerst peuters te begrijpen in wat ze doen en laten en bij wat er in hun 'koppie' omgaat. Dat is de beste manier om te weten te komen wat een peuter nodig heeft en wat een goede aanpak is.

Serie Christelijke Opvoeding
De serie Christelijke Opvoeding is geschreven vanuit een pedagogische visie: het opbouwen van een veilige gehechtheid tussen ouders en kind. We proberen in alledaagse – mooie én moeilijke - situaties kinderen te begrijpen in hun doen en laten. Als je je kind beter begrijpt, in alle ontwikkelingen die het doormaakt, weet je ook beter wat je kind nodig heeft en hoe je het beste op hem kunt reageren. Dit helpt kinderen om zich veilig te voelen bij hun ouders. Die basis van vertrouwen heeft een kind nodig om zich te ontwikkelen: in het uiten van zijn emoties, in contacten met anderen, in het durven van nieuwe dingen en nog veel meer. Deze basis in de dagelijkse opvoeding geeft ook een veilige ruimte om te vertellen én voor te leven Wie God is.

In de boekjes staan suggesties, vragen en verwerkingen voor het gebruik in een opvoedkring.

In 1991 kwam het eerste deeltje uit van de serie Christelijke Opvoeding onder redactie van dr. J. Stolk. Na tien deeltjes in de eerste serie, kwamen er in 2011 en 2013 twee Handboeken uit over de opvoeding van schoolkinderen en pubers. In 2015 is gestart met een nieuwe serie van kleine deeltjes rond de christelijke opvoeding. De huidige redactie wordt gevormd door Marieke Post en Aline Hoogenboom.

Auteurs: A. Hoogenboom & J. Stolk
ISBN: 9789402902808



Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Ontwikkeling van een peuter

Over emoties, ontdekken en de eigen wil

Wat doe je als je kind angstig is?

21 december 2022 Door Sestra mama
‘Gruwelijk eng!’, zo luidt het thema van de Kinderboekenweek. Het is een thema waar ieder kind mee te maken heeft. Want ieder kind is weleens bang, …
+
Ontwikkeld door

De kracht van aanraken

21 december 2022 Door Wijzer in hechting
In de jaren 50 van de vorige eeuw voerde Harlow een onderzoek uit waar de dierenbescherming vandaag de dag niet vrolijk van zou worden. Hij nam jonge …
+
Ontwikkeld door

De liefde tussen ouder en kind - vanzelfsprekend?!

21 december 2022 Door Generatio
Wie actief is op social media, komt ze waarschijnlijk heel regelmatig tegen: foto’s van prachtige, gelukkige gezinnen. De liefde tussen ouder en kind …
+
Ontwikkeld door

Zaadjes, kleine zaadjes strooien

5 februari 2023
Veertien maanden oud is ze, onze krullenbol. Ze oefent met stapjes zetten, maar vindt kruipen toch makkelijker. Ze krijgt kiesjes waardoor ze al …
+
Ontwikkeld door

Een kleuter kan niet liegen

21 december 2022 Door Reformatorisch Dagblad
Vraag: Mijn dochtertje (4) heeft een ruime fantasie. Regelmatig zegt ze iets dat niet waar is. Dat vinden wij niet erg als het om haar spel gaat. …
+
Ontwikkeld door

Een volle kinderagenda

21 december 2022 Door Terdege
Het lijkt allemaal leuk en het is allemaal leuk. De vraag is alleen hoe het ook leuk kan blijven. Zwemmen, muziekles, schaakles, club, koor. Bij …
+
Ontwikkeld door

Geloofsontwikkeling van kinderen en jongeren

19 mei 2021
Hoe sluit je aan bij de geloofsontwikkeling van de kinderen en jongeren? Je krijgt soms de meest onverwachte vragen na een Bijbelverhaal. Dit artikel …
+
Ontwikkeld door

Hoe kan ik mijn kind leren zichzelf te vermaken?

21 december 2022 Door Eline Quist
Mijn dochter is zeven jaar en kan zichzelf niet vermaken. TV en computer vindt ze leuk om alleen te doen, maar voor de rest kan ze niet alleen tot …
+
Ontwikkeld door

Hulp voor angsthazen

21 december 2022 Door Terdege
De grote hond van de buren, een brand in de buurt of de aardbeving in Haïti. Kinderen kunnen er behoorlijk angstig van worden. Aan ouders de taak om …
+
Ontwikkeld door

Lastige puber? Respect!

21 december 2022 Door Reformatorisch Dagblad
Vraag: Onze zoon van 15 jaar is erg opstandig. Hij gaat in tegen bijna alles wat wij als ouders zeggen. Niets is goed, hoe aardig we het ook …
+
Ontwikkeld door

Mijn kind van 8 plast nog in bed

21 december 2022 Door Sestra mama
Mijn kind van 8 plast nog in bed, hoe ga ik hiermee om? Allereerst: wees gerust, bedplassen komt op deze leeftijd bij veel meer kinderen voor. Je …
+
Ontwikkeld door

Slapen en hechting

21 december 2022 Door Wijzer in hechting
Een kind moet voldoende veiligheid ervaren, om zich over te kunnen geven aan de slaap. Daarom slapen kinderen moeilijk als er spannende dingen staan …
+
Ontwikkeld door

Spelen met leeftijdsgenootjes?

21 december 2022 Door Sestra mama
In Nederland vinden we de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze kinderen belangrijk. We letten er goed op of onze kinderen wel vriendjes hebben en …
+
Ontwikkeld door

Tienerouders stand-by

15 april 2024 Door Bert Reinds
Tieners. Wat een heerlijke groep, vindt u ook niet? Ze worden groot, ze stoppen met het vragen waar ze vandaan komen en weigeren u te vertellen waar …
+
Ontwikkeld door

Verzet, of wens?

21 december 2022 Door Bert Reinds
Mijn man en ik hebben tot voor kort altijd goed met onze zoon (nu 17) kunnen praten. Over van alles: school, geloven, vriendinnetjes, vakanties, …
+
Ontwikkeld door

Vijf minuten verdriet

21 december 2022 Door Terdege
Een jongetje van vijf werd verteld dat zijn twee jaar jongere broertje was gestorven. Hij reageerde met heftig te huilen. Na vijf minuten droogde hij …
+
Ontwikkeld door

‘Vrienden zijn van levensbelang voor tieners’

22 april 2024 Door Sestra mama
Op een dag is het zover. Je krijgt een appje van je 12-jarige zoon, hij gaat sinds kort naar de brugklas. “Mam, ik ben even bij die-en-die. Hoe laat …
+
Ontwikkeld door

Zelfvertrouwen als motor voor de ontwikkeling

21 december 2022 Door Reformatorisch Dagblad
Vraag: Onze zoon (6) begint niet gemakkelijk aan nieuwe dingen en geeft het snel op als iets niet direct lukt. Ook is hij erg gevoelig voor kritiek …
+
Ontwikkeld door

Zwijgende puber pantsert zich

21 december 2022 Door Reformatorisch Dagblad
Vraag: Hoe kunnen we het beste omgaan met een zwijgende puber? Zelfs op gewone vragen krijgen wij nauwelijks of geen antwoord. Hoe krijgen we contact …
+
Ontwikkeld door

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!