Onze dochter is acht jaar en zag dat de muur van haar school beklad was met schuttingwoorden. Ze vroeg me naar de betekenis van de woorden. Ik vroeg me vervolgens af of ik uit moest leggen wat de precieze betekenissen waren of ik dat het af kon doen met 'dat zijn vieze woorden'. Is het verstandig om mijn dochter van acht te vertellen wat de betekenis is van schuttingwoorden?
Beantwoord ELKE vraag die uw kind u stelt. Ga geen vragen uit de weg. Mijd geen onderwerpen die uw kind aandraagt. Beter dat uw kind de vragen aan u zelf stelt, dan aan iemand anders die uw kind van alles op de mouw kan spelden of dingen kan vertellen die u niet wilt. Zolang uw kind weet dat het bij u antwoorden krijgt, zal het zijn vragen aan u blijven stellen.
Als u besluit om in principe op elke vraag van uw kind een antwoord te geven, draagt dit bij aan een open en eerlijke relatie met uw kind.
Door een open houding van uw kant, en de wil om elke vraag te beantwoorden, legt u een stevige basis voor de tienertijd. Juist dan komen er enorm veel vragen op onze kinderen af en die zullen ze niet meer automatisch aan u stellen. Ze hebben dan bijna allemaal een bordje om hun nek: 'Wegens innerlijke verbouwing tijdelijk gesloten'. (citaat van Rob Hondsmerk, stichting Chris)
Natuurlijk hoort hier een nuancering bij. Elke vraag beantwoorden kan wel een principebesluit zijn, maar zorgt soms voor lastige situaties. Een vraag beantwoorden vergt tact en wijsheid. Elk kind is verschillend, en ook elke leeftijd vraagt om een eigen aan pak. Per vraag zult u dus moeten afwegen wat verstandig en wijs is. Soms stelt uw kind een lastige vraag op een plek waar u niet zo vrij kunt praten. Dan is het handig om te zeggen: Joh, hier praten we thuis even verder over!
In het geval van de schuttingwoorden is het goed in eenvoudige bewoordingen uit te leggen wat deze woorden betekenen, en waarom u dus niet wilt dat uw kind ze gebruikt.
Hoe geheimzinniger u doet over dit soort taal, hoe spannender het voor kinderen kan worden ze juist even te gebruiken – waar u bij bent, of juist niet!
Maar als u eenvoudig en helder, op een niveau dat past bij de leeftijd en de ontwikkeling van uw kind, uitlegt wat ermee bedoeld wordt en welke woorden u wel graag wilt horen uit de mond van uw kind, is het duidelijk. De meeste kinderen nemen dit vrij gemakkelijk op. Wij volwassenen moeten soms meer drempels over dan ons kroost!