Op zoek naar materiaal over Hemelvaart en Pinksteren? Bekijk de themapagina.

7 Tips voor een goed gesprek

Als ouder ga je graag een goed gesprek aan met je kind. Over school, sport, uiterlijk, geloof, kerk of... Maar dat gaat niet altijd vanzelf. Wij geven 7 praktische tips om je helpen.

1 - Luister goed
Met welke vraag zit het kind? Waar worstelt hij mee? Waar wordt hij blij van? Een kind weet er zelf soms geen woorden aan te geven. Help hem de woorden te vinden door erover in gesprek te gaan en vragen te stellen. Benoem wat je ziet en vraag of het klopt wat je denkt.

2 - Wees oprecht
Zeg geen dingen die je niet meent. En als je iets niet zeker weet, zeg dat dan ook gewoon. Aangezien een kind z’n ouder als geen ander kent, weet hij ook of zijn woorden overeenkomen met zijn daden.

3 - Toon respect
Hoe jong een kind ook is, hij voelt aan of iemand hem serieus neemt. Dus ga niet lachen als je kind onbedoeld iets grappigs, schattigs of doms zegt. Laat hem merken dat zijn leven, zijn gedachten en ideeën belangrijk voor je zijn.

4 - Wees kwetsbaar
Als jij je voordoet als een perfect mens, zal je kind niet begrijpen wat Gods vergeving voor jou betekent. Dus wees eerlijk over je tekortkomingen en onzekerheden. Laat zien wat er in je hart leeft en hoe jij van genade leeft.

5 - Neem de tijd
Een vraag komt niet altijd gelegen, maar zorg dat je tijd maakt om erop in te gaan. Uit een kindervraag komen de mooiste gesprekken voort. De interesse voor het onderwerp is er immers al!

6 - Grijp de gelegenheid
Een mooie bloem, een advertentie, een vergissing. Alles kan aanleiding zijn om in gesprek te komen. Je laat zien dat God Heere is over alles in dit leven en dat Zijn rol niet beperkt is tot de zondag en het dagelijkse Bijbellezen.

7 - Geef het over
Ook al doe je je best, een goed gesprek lukt niet altijd. En je kind leren vertrouwen op de Heere ligt buiten jouw vermogen. Het is God die nieuw leven geeft en daarvoor wil Hij ouders gebruiken. Hij kent je kind en laat het niet los. Verwacht het van Hem!

Margreet van den Berg-van Brenk en Ingrid Plantinga-Kalter


Geloof in het gezin

Geloof in het gezin

Geloof in het gezin was een bewustwoordingsproject binnen de CGK in de periode 2014-2022. CGKvrouw, de mannenbond, de TUA, de CGJO, het LCJ en deputaten KJ&O werkten hierin samen.




Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Tips voor gesprek

Meer over

Boekentip - Effectief communiceren met kinderen

18 juli 2023
Dit boek helpt je om respectvol te communiceren met je kind; voor meer zelfvertrouwen en een betere sfeer in huis. Je leert verschillende dingen die …
+
Ontwikkeld door

Doe-vader

10 maart 2023 Door CGJO
Laatst werd mij de vraag gesteld: Wat voor vader ben je? Daar moest ik lang over nadenken. Omdat ik er niet echt uitkwam heb ik mijn vrouw om raad …
+
Ontwikkeld door

5 richtlijnen voor effectief communiceren met je kind

15 februari 2023
Wat een schatten! Met een heerlijke warme kop koffie bekijk ik ze stilletjes. Met z’n drieën zitten ze krap maar knus in de grote stoel. Grote zus …
+
Ontwikkeld door

In gesprek met tieners

15 april 2024 Door Zorg voor jongeren
Bij sommige ouders lijkt het in gesprek zijn met hun tieners iets dat vanzelf gaat. Voor anderen ligt dat wat anders. Ik denk dat als we heel eerlijk …
+
Ontwikkeld door

Spelletjes om aan de praat te raken

21 december 2022 Door Terdege
Praten. Er zijn kinderen die ermee beginnen als ze wakker worden en er pas mee stoppen als ze in slaap vallen. Er zijn er ook bij wie je de woorden …
+
Ontwikkeld door

Zoeken naar een geschikt moment

21 december 2022 Door LCJ
Onder het stofzuigen voer je geen goede gesprekken. De herrie van het apparaat maakt de communicatie bijna onmogelijk. Een tablet voor je neus helpt …
+
Ontwikkeld door
LCJ

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!