Op zoek naar materiaal over Hemelvaart en Pinksteren? Bekijk de themapagina.

Tienerouders stand-by

Tieners. Wat een heerlijke groep, vindt u ook niet? Ze worden groot, ze stoppen met het vragen waar ze vandaan komen en weigeren u te vertellen waar ze naar toe gaan.

Tieners gaan hun ‘eigen’ leven leiden, soms een tikje egoïstisch. Maar u weet ook uit eigen ervaring dat die houding later weer bijtrekt. Ze kunnen al veel zelf, maar ze mogen nog leren hoe je daarover verantwoordelijk kunt zijn.

Tieners zijn net peuters. Ze voeren beiden een ontdekkingstocht naar hun ‘ikje’. Natuurlijk verschilt het ‘gebied’ waar ze gaan ontdekken wie ze zijn. Tieners zien er naar uit om op eigen benen te gaan staan maar hebben daarin nog de onvoorwaardelijk liefde en zorg van hun ouders nodig, net als bij de peuter. Maar wat doen veel ouders? Zij nemen, wanneer hun tiener aangeeft: 'ik kan het zelf wel', dit letterlijk en haken af.

Maar juist in deze fase is uw liefdevolle betrokkenheid en aanwezigheid zo ontzettend nodig, ook al zal uw tiener dat ontkennen.

Ze willen met u het contact, de zorg, de confrontatie, de controle. De begrenzing van u als volwassene, en dan vooral daarin ervaren dat u onvoorwaardelijk lief blijft hebben. Ga op zoek naar het hart van uw tiener en stel daarbij elke keer de vragen: Heeft hij/zij voldoende bagage om op eigen benen te staan? Hoe kan ik mij als ouder zo inzetten dat het werkelijke wezen in mijn tiener naar ‘buiten’ komt? Geef gerichte aandacht, zoek naar momenten om met ze in gesprek te gaan. Rij een rondje in de auto, of ga samen de afwas doen :-). Ga met je tiener uit eten, naar een concert, een weekendje weg. Zoek de gouden momenten om hun hart te bereiken en met hem of haar in gesprek te blijven.

Mag de tiener op u rekenen? Laat ze niet aan hun lot over, gun ze de mogelijkheid om veilig te ontdekken wie ze zijn! Dus blijf (ongemerkt) nog even stand-by!


Bert Reinds

Bert Reinds

Bert Reinds (1960) is echtgenoot, vader en opa. Hij studeerde orthopedagogiek en heeft een eigen praktijk voor advies, coaching en hulpverlening. Hij publiceerde verschillende boeken, onder andere 'Vader zijn met hart en handen'.




Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Ontwikkeling van een tiener

Over vrienden, groepsdruk en lichamelijke ontwikkeling

Wat doe je als je kind angstig is?

21 december 2022 Door Sestra mama
‘Gruwelijk eng!’, zo luidt het thema van de Kinderboekenweek. Het is een thema waar ieder kind mee te maken heeft. Want ieder kind is weleens bang, …
+
Ontwikkeld door

Babygebaren

21 december 2022 Door Gezinsfundament
Kleine kinderen die nog niet kunnen praten, kunnen al wel gebaren maken. Mijn neefje van bijna 1,5 zie ik bijvoorbeeld zwaaien, in zijn handjes …
+
Ontwikkeld door

Bijbellezen met kleintjes: waarom en hoe?

21 december 2022 Door HGJB
Een kind van anderhalf – of misschien zelfs nog jonger – uit de Bijbel voorlezen en vertellen. Waarom doe je dat? De Bijbel is zo’n beetje het …
+
Ontwikkeld door

Boekentip - De kansrijke jaren

18 juli 2023
De tienerjaren zijn voor ouders vaak een moeilijke periode. Toch moedigt de auteur aan, het te zien als een van God gegeven kans.
+
Ontwikkeld door

De kracht van aanraken

21 december 2022 Door Wijzer in hechting
In de jaren 50 van de vorige eeuw voerde Harlow een onderzoek uit waar de dierenbescherming vandaag de dag niet vrolijk van zou worden. Hij nam jonge …
+
Ontwikkeld door

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!