Rivaliserende kinderen, tactische ouders

Elk kind verlangt vanuit de grond van zijn hart naar de exclusieve liefde en aandacht van zijn ouders. Een moeder verzuchtte ooit: “Ze kunnen niet met elkaar en niet zonder elkaar. Zodra er twee of meer kinderen zijn, komt er rivaliteit in een gezin. De ene ouder laat het de kinderen vooral onderling zelf uitvechten, de ander komt als een soort scheidsrechter tussenbeide.

Wat zou het fijn zijn als de kinderen hun ruzies goed zelf konden oplossen. Wat zou het fijn zijn als ze met respect met elkaar omgingen. Wat zou het fijn zijn als ze elkaar de ruimte gaven om verschillend te zijn. Met het bijzonder praktische en herkenbare boek “Broers en zussen zonder rivaliteit” kom je een heel eind.

Om maar bij het begin te beginnen: Wat is er eigenlijk mis met rivaliteit? Daardoor leren kinderen toch om hun eigen boontjes te doppen? Ze leren zich aan te passen, hoe ze zich moeten verdedigen, hoe ze voor zichzelf op moeten komen. Stuk voor stuk zijn dat vaardigheden die een kind goed van pas komen.

Adele Faber en Elaine Mazlish, de auteurs van het boek, erkennen dat, maar vragen ook aandacht voor de keerzijde van de medaille, namelijk dat rivaliteit kinderen ernstig kan benadelen, hen diep kan kwetsen en soms zelfs blijvende schade kan aanrichten.

Een schrale troost voor ouders die met de handen in het haar zitten, is dat het in alle gezinnen voorkomt, zij het bij de een in heviger mate dan bij de ander. Faber en Mazlish zoeken de oorzaak in het feit dat elk kind vanuit de grond van zijn hart verlangt naar de exclusieve liefde en aandacht van zijn ouders. Zij geven hem voedsel, onderdak, warmte, liefde, een gevoel van eigenwaarde, van uniek zijn. De aanwezigheid van andere kinderen in het gezin vormt een bedreiging. Het zou immers minder liefde en aandacht kunnen betekenen.

Bizar voorbeeld
Om je een beetje voor te kunnen stellen wat het voor een kind betekent om de monopoliepositie in het gezin kwijt te raken, nemen de auteurs het bizarre voorbeeld van een man die zijn arm om zijn vrouw heen slaat en zegt: „Lieverd, ik houd zoveel van je, dat ik besloten heb er nog zo’n vrouw bij te nemen.” Vervolgens gaan de drie op pad en kijkt iedereen verrukt naar de nieuwe vrouw. Ze vragen aan de eerste vrouw: „En hoe vind jij haar?”

Het is duidelijk dat de vergelijking met het krijgen van een broertje of zusje niet opgaat, maar om er een beetje gevoel bij te krijgen, kan het geen kwaad hier eens over door te denken.

N.a.v. “How2Talk2Kids. Broers en zussen zonder rivaliteit”, door Adele Faber en Elaine Mazlish. € 22,50.


Terdege

Terdege

Terdege is een christelijk familiemagazine vol eerlijke interviews, inhoudsvolle artikelen en boeiende columns. De stijl van Terdege is fris en puur. Daardoor biedt Terdege elke veertien dagen waardevolle momenten van ontspanning en verdieping.




Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Emoties en sociale vaardigheden

Meer over

Boekentip - Grenzen en kinderen

18 juli 2023
Dit boek helpt kinderen om hun emoties te begrijpen en verantwoordelijkheid te dragen voor hun gedrag; ook helpt het opvoeders grenzen te stellen en …
+
Ontwikkeld door

Boekentip - Leer je kind omgaan met boosheid

18 juli 2023
Hoe je als Christen kunt omgaan met de boosheid van je kind. Hoe kun je hier op een positieve manier mee omgaan?
+
Ontwikkeld door

De gevoelens van je kind erkennen

9 februari 2023 Door Terdege
Ik hoorde mezelf praten tegen mn zoontje van drie: Kom van de tafel af. Kom nu van de tafel af. En nu is het echt afgelopen! Ga jij maar eens op de …
+
Ontwikkeld door

Jong geleerd is oud gedaan

9 februari 2023 Door Generatio
Dat kinderen en jongeren vaak niet goed weten hoe ze op een respectvolle manier met elkaar om moeten gaan wordt de afgelopen maanden via de media …
+
Ontwikkeld door

Omgaan met boosheid

9 februari 2023 Door Geloof in het gezin
Elk kind is wel eens boos. Soms een beetje, soms extreem. Omdat heftige emoties van kinderen ook vaak heftige reacties van ouders uitlokken, zie je …
+
Ontwikkeld door

Sociaal emotionele problemen op de middelbare school

9 februari 2023 Door Nico van der Voet
Sommige ouders zeggen het hardop: ‘We zijn gelukkig dat het goed gaat op school met onze kinderen. Ze kunnen aardig leren. We zijn vooral zo blij dat …
+
Ontwikkeld door

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!