Het hart van een kind kun je niet veranderen, maar wel vormen. Door verhalen te vertellen, liederen te zingen, en bijbelteksten aan te leren, kun je “het kinderhart vullen met goede dingen.” Zo luidde het slotpleidooi van godsdienstpedagoog Eefje van de Werfhorst op het symposium van Geloofwaardig Opvoeden.
Een kleuter kraait en ergens verderop pruttelt een baby. Op het symposium van Geloofwaardig opvoeden, mede georganiseerd door Elke Dag Nieuw en Driestar Educatief, kunnen kinderen rekenen op vertederde blikken van opvoeders. Hier bemoedigen christelijke ouders elkaar in de vaak weerbarstige praktijk van het opvoeden.
De eerste spreker, ds. Middelkoop, windt er geen doekjes om. Ook bij hem thuis gaat niet alles vanzelf. “Gisteren zat ik bij de oogarts, nadat mijn zoontje met kracht een mobieltje tegen mijn oog gooide,” begint hij met een glimlach. De zaal lacht mee; deze predikant staat naast je.
Dit jaar staat het symposium in het teken van de vraag hoe je kinderen opvoedt naar Gods beeld, als jongen of meisje in een verwarrende tijd. Middelkoop schetst hoe de opvattingen over genderrollen in de samenleving steeds meer botsen met de bijbelse kijk hierop. Hij benadrukt dat de Bijbel hierover volstrekt duidelijk is: er zijn jongens en er zijn meisjes. “God schiep de mens als man en vrouw, naar Zijn beeld,” zegt hij. Geen vage tussenvormen, maar man en vrouw als afspiegeling van Gods wezen.
Godsbeeld
De Heere wil gekend zijn in Zijn mannelijk én vrouwelijk, vaderlijk én moederlijk karakter, legt Middelkoop uit. “Psalm 103 spreekt over Zijn vaderlijke ontferming, hoe kracht samengaat met geborgenheid. In Hebreeën 12 wordt gesproken over de vaderlijke correctie: ‘Welke zoon is er die de vader niet kastijdt?’” Maar, zo benadrukt de predikant, God wil ook in Zijn moederlijke eigenschappen gekend worden. “In Jesaja 49 ontfermt Hij Zich zoals een moeder zich over een zuigeling ontfermt. En in Jesaja 66 troost Hij zoals een moeder.” Onze samenleving kan van alles betogen, maar volgens de Bijbel is de mens niet uniform, maar tweezaam geschapen.”
Cultuuropvatting
Middelkoop drukt ouders op het hart dat ze met overtuiging hun kinderen mogen opvoeden als jongens en meisjes. “Glimlach als je dochter in de prinsessenfase zit, of als je zoon de tuin overhoop haalt. Bevestig de aandacht die een meisje kan hebben voor emoties, of een jongen voor logica. En wees ook ontspannen over de variatie die er is: de ene vrouw is rationeler dan de ander, de ene man emotioneler.” Lachend: “En ik mag thuis geen schilderijtjes meer ophangen.”
De predikant wil ouders niet opzadelen met stellige cultuuropvattingen. “Besef echter wel dat de media op dit punt jouw kind heel diep beïnvloedt. Onze jongeren kijken alles, die van jou straks ook. In films en muziek wordt de gebrokenheid van mensen vaak niet als gebrokenheid gepresenteerd, maar als norm, wat verwarring kan zaaien. Leef je zoon of dochter ontspannen voor hoe het is om man en vrouw te zijn. En hoe het in het huwelijk is om elkaar aan te vullen. Met een ontspannenheid die de wereld niet kent.”
Influencer
De kleuter wordt van zijn speelkleed getrokken en in de kinderwagen gezet. Zo’n dertig echtparen en honderdvijftig vriendinnen lopen in een lange stoet naar de workshop van hun keuze. Bij de workshop van Sara Frens over relationele en seksuele vorming van kinderen – een van de veertien workshops – zijn vijf vaders en acht moeders neergestreken. Ze luisteren naar de aansporingen van Frens. “Vader, vertel je dochter hoe mooi ze is. Dat heeft ze keihard nodig, zeker als haar favoriete influencers naar de drogist rennen voor een nieuw oogpotlood. Moeder, vertel haar al vroeg wat er gebeurt als je ongesteld bent: ‘Het babyhuisje van mama wordt schoongemaakt.’ En ouders, zeg niet zomaar ‘straks als je getrouwd bent’ of ‘als wij opa en oma zijn’. Dit kan een enorme blokkade zijn in het contact met kinderen die alleen blijven of homoseksueel zijn.”
Tijdens de workshop delen ouders ervaringen over hun eigen seksuele opvoeding – vaak kregen ze van hun ouders slechts een boekje in handen gedrukt – en bespreken hoe ze het zelf doen. “Je kunt niet te vroeg beginnen,” benadrukt Frens. “Het begint al bij het verschonen van een baby, wanneer je zegt dat je zijn plasser en billetjes schoonmaakt. Oefen in het benoemen.”
Na de workshops, waar menig ouder nieuwe inzichten en praktische handvatten heeft opgedaan, begeven zij zich een uurtje later naar de broodjes gezond en broodjes hamburger. Er klinkt gezellig geroezemoes terwijl ouders hun ervaringen delen. Ondertussen liggen de jongste deelnemers tevreden te slapen in kinderwagens en draagdoeken – even in dromenland.