Ken je de vijf liefdestalen van Gary Chapman? Als je ze nog niet kent, wil ik er gerust een keer een avond over komen geven. Ik vind dat namelijk verplichte kost voor iedere ouder. Het gaat over de basale vraag: Hoe laat je je kind merken dat je van hem houdt?
Pas sprak ik hierover met een groep moeders. Wat kan ik dan genieten van die verschillen. Ik tref een moeder die haar kind “liefje” of “schattebout” noemt (liefdestaal: positieve woorden), een moeder die bewust tijd vrijmaakt voor haar kind (liefdestaal: tijd en aandacht), een moeder die op zoek is naar de leukste cadeaus om een kind mee te verrassen (liefdestaal: cadeaus), een moeder die dag en nacht voor het gezin klaar staat (liefdestaal: dienstbaarheid) en een moeder die van knuffelen houdt (liefdestaal: lichamelijke aanraking).
Thuis helpt het mij om af en toe bewust over m’n eigen liefdestaal en over die van de andere gezinsleden na te denken. Als er iemand is die dezelfde taal spreekt als ik, is dat namelijk niet alleen maar fijn. Er zit ook een risico aan. Heel concreet: als mijn liefdestaal dienstbaarheid is en iemand ruimt spontaan de vaatwasser voor me uit, dan proef ik daar liefde in. En als ik de liefdestaal van cadeaus geven zelf nauwelijks spreek, word ik nauwelijks blij als iemand iets voor me koopt. Het cadeau is een liefdesgebaar, maar dat komt niet zo sterk bij me binnen.
Hoe onvoorwaardelijk is m’n ouderliefde eigenlijk? Ik vind je lief, omdat… Ja, wat zou ik antwoorden? Omdat je de vaatwasser leegruimt? Nee, dan gaat er iets mis. Die lege vaatwasser is natuurlijk mooi meegenomen, maar ook als je het niet doet, houd ik van je. Ik vind je lief, omdat ik je lief vindt.
Chapmans liefdestalen zijn waardevol in de opvoeding. De basis van onvoorwaardelijke liefde, die ik van God leer, is onmisbaar.
Margreet van den Berg – van Brenk