Herbereken de opvoedingsroute

Daar staan we: doodlopende weg. Onmiskenbaar het gevolg van niet luisteren, door de bestuurder dan natuurlijk. Overduidelijk zijn schuld, al heeft hij een paar andere verklaringen voor ons stranden... Gelukkig heeft ons navigatiesysteem een mooie term om op te roepen om naar nieuwe wegen te zoeken zonder het iemand toe te rekenen: “Herbereken”. In ons gezin gebruiken we deze uitdrukking tegenwoordig als we met elkaar bekijken wat het beste is om te doen als we niet op de juiste weg blijken te zitten.

Soms zou ik willen dat opvoeden zou werken als het luisteren naar een navigatiesysteem. Geef twee knuffels ter bemoediging, deze overtreding vraagt om naar boven gestuurd te worden gevolgd door een gesprek, sluit de computer af na een uur computeren. En dan ‘bestemming bereikt’.

Ik zie wel in dat het onzin is. Opvoeden is niet hetzelfde als de meest effectieve methoden correct toepassen. Mijn ene kind is de andere niet, elke situatie is weer anders en een algemeen programma voor alle ouders gaat voorbij aan dat ik niet hetzelfde ben als mijn man. We zullen zelf steeds de situatie moeten beoordelen, afwegingen maken en vervolgens handelen. Dit doen we eerst voor onze kinderen en later ook met onze kinderen.

Mij bewust worden van mijn opvoedingsidealen helpt mij. Zoals een navigatiesysteem het nodig heeft om een bestemming te weten, zo is het behulpzaam bij de opvoeding als je helder hebt wat je het allerliefste wilt meegeven, voor dit leven en de eeuwigheid. Wat dit concreet betekent in het leven van alledag is met enige regelmaat een zoektocht. Logisch dat we dan weleens wegen in slaan die minder vruchtbaar blijken. Soms moeten we daarom als gezin pas op de plaats maken en de route herberekenen. Op basis van de eindbestemming, die we in de Bijbel vinden.

In De allerbeste wensen ga ik samen met Annemarie Veenstra-van Pruissen en Elsbeth Visser-Vogel in op verschillende opvoedingsidealen die je als ouder kunt hebben voor je kind. Ook de projectleiders van Geloof in het gezin hebben aan dit boek meegewerkt door het schrijven van de Bijbelstudies, meelezen en voorbeelden aandragen.

Lees HIER meer over dit boekje.

Marianne Golombek-Jansen


Driestar Educatief

Driestar Educatief

Driestar educatief is een christelijk praktijkgericht kenniscentrum dat een inspirerende bijdrage levert aan het onderwijs in binnen- en buitenland. Driestar educatief doet ook onderzoek en ontwikkelt producten op het gebied van de christelijke opvoeding.
Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!