Het is weer (bijna) Dankdag

Op een zondagmorgen na de kerkdienst zit ik op onze bank met een kop koffie en een boek. Mijn gedachten gaan alle kanten uit. Ik leg het boek naast me neer en kijk naar buiten. Uit de grijze lucht valt een langzame miezerregen, al de hele ochtend. De boomtoppen hangen schuin door de wind en de net aangeplante plantjes in onze voortuin hangen droevig naar beneden, zwaar door het regenwater.

Terwijl ik nadenk, kijk ik de kamer in. Onze oudste zit al een tijdje op de grond met Kapla blokken en heeft daarmee een heel stabiel bouwwerk gemaakt. De middelste hangt op een poef en kijkt aandachtig in een LEGO-boek. De jongste heeft twee stoeltjes naar het raam geschoven, de gordijnen er omheen gehangen en zo een hutje gebouwd. Ik hoor haar praten tegen de pop. Vanuit de keuken, door het geluid van de afzuigkap heen, hoor ik mijn man neuriën terwijl hij in de soep roert.

Terwijl ik dit tafereel vanaf de bank gadesla bedenk ik hoe prachtig het is wat ik zie. Wat een zegen, wat een rijkdom, wat een rust! Ik realiseer me dat dit een kostbaar moment is – ongeacht welke chaos of onenigheid er straks misschien volgt en ondanks de sombere, donkere wolken buiten - en ik voel me dankbaar voor het gezinsgeluk wat ik zie en hoor.

Zegeningen tellen
De rijkdom van een gezin: wat vind ik het vaak gewoon. Wat sta ik er weinig bij stil welke zegeningen we ontvingen uit Zijn hand! Ik zie meer gezinszorgen dan gezinszegeningen. Ik dank Hem té weinig voor alles wat Hij ons gaf en elke dag opnieuw geeft.

Ondanks al jouw en mijn zorgen – ‘ieder huis heeft zijn kruis’ zegt het spreekwoord – geeft Hij zóveel andere dingen: de overvloed van eten, Zijn zorg in de natuur, onze gezondheid, een dak boven ons hoofd, familieleden, een gemeente, een veilig land om te wonen: ik vind het vaker vanzelfsprekend dan bijzonder.

Wat is het daarom goed dat er een dankdag bestaat, een dag waarop we stil mogen staan bij alles wat de Heere ons geeft. Hoe geef je invulling aan de dankdag?

1. Dankdag is een feestdag
Iets lekkers bij de koffie, een bos bloemen op tafel of lekkere broodjes bij het ontbijt? Zo laat je ook de jonge kinderen merken dat het een dag is waaraan we aandacht geven en het laat iets zien van de overvloed die we hebben en waarvoor we dankbaar mogen zijn.

2. Lees een passend Bijbelgedeelte
Voor jonge kinderen is de geschiedenis van de tien melaatsen een mooi voorbeeld, waarin er maar één terugkwam om de Heere te danken voor zijn genezing. Zelf vind ik het dankgebed van David (1 Kronieken 29: 10-20) mooi om te lezen en samen over na te denken: “Want alles wat in den hemel en op de aarde is, is Uwe; Uwe, o HEERE, is het Koninkrijk, en Gij hebt U verhoogd tot een Hoofd boven alles. En rijkdom
en eer zijn voor Uw aangezicht, en Gij heerst over alles, en in Uw hand is kracht en macht: ook staat het in Uw hand alles groot te maken en sterk te maken. Nu dan, onze God, wij danken U, en loven den Naam Uwer heerlijkheid.”

3. Een tekst leren en samen zingen
Je kunt de kinderen een tekst aanleren die gaat over dankbaarheid, denk aan Psalm 103:2 “Loof den HEERE, mijn ziel, en vergeet geen van Zijn weldaden.” Of 1 Tessalonisenzen 5:18 “Dankt God in alles; want dit is de wil van God in Christus Jezus over u.” Hangt de tekst op een zichtbare plaats in huis en zoek een momentje op de dag, bijvoorbeeld na het eten, om samen te zingen.

4. Uitdelen
Laat je de kinderen een muntje uit hun spaarpot halen voor de dankdagcollecte? Neem je de jongste misschien mee terwijl je een bezoekje aflegt bij een oudere uit de gemeente? Kun je misschien een donatie doen voor de plaatselijke voedselbank? Of kun je meedoen met een schoenendoosactie voor kansarme kinderen?

5. Werkje
Zelf maak ik in de week vóór dankdag samen met de kinderen een dankdagposter, die daarna in de woonkamer hangt. Je maakt hem zo: zorg voor een groot vel papier of plak verschillende kleine vellen aan elkaar. Schrijf bovenaan met grote letters ‘dankdag’ of laat een ouder kind de letters schrijven of inkleuren.

Zorg voor een stapeltje oude tijdschriften met voldoende plaatjes en laat de kinderen zoeken naar plaatjes waarvoor ze de Heere willen danken. Ik sta altijd verrast van de mooie dingen die ze bedenken. Zo knipte onze dochter vorig jaar een plaatje van een fiets uit. Ik dacht dat ze wilde danken voor haar nieuwe fiets, maar ze zei “omdat we altijd veilig met de fiets op school komen”. Ik vind het fijn om op deze manier kinderen erbij te betrekken die nog niet kunnen lezen of schrijven, en zo samen na te denken over dankbaarheid.

6. De dankdagkalender
Voor iets oudere kinderen is de dankdagkalender die Woord & Daad samen met verschillende jeugdbonden uitgeeft een heel mooi initiatief Je kunt hem hier gratis aanvragen of downloaden.

Wil niet te veel
Misschien voel je je wat moedeloos, terwijl je bovenstaande doorleest. Misschien denk je: ik wil dat allemaal doen, maar ik vind het zo moeilijk. Ik voel me niet dankbaar. Ik heb er geen geduld voor. Ik heb zo weinig tijd. Ik wil al zoveel andere dingen doen, die ik ook nuttig vind.

Ik denk dat ook regelmatig. Ik wil graag iets doen met de kinderen tijdens de adventsweken, tijdens de kerstdagen, met oud en nieuw, met biddag, met alle andere christelijke feestdagen.. Ik wil ze de Evangelieboodschap vertellen, samen met ze bidden en danken, luisteren naar hun vragen, hen leren stille tijd te houden, teksten aanleren.. Ik wil te veel en realiseer me té weinig dat het niet afhangt van mijn inspanningen maar van Zijn zegen.

Steeds vaker kies ik hooguit één of twee dingen die we belangrijk vinden. Ik probeer geen parken aan te leggen, geen bomen te planten, maar zaadjes te strooien. Daarom ligt er dit jaar een stapel tijdschriften klaar voor een Dankdag poster met uitgeknipte plaatjes en vond ik in een oude BimBam een verhaal over dankdag met een Bijbelgedeelte en vragen. Verder probeer ik maar aan te sluiten bij wat de dag ons biedt. Ik mag ook nog even denken over een verdere invulling: de Zeeuwse dankdag laat nog even op zich wachten.

Als ik diezelfde zondagavond opnieuw op de bank zit en zie hoe de schemering valt terwijl het nog steeds gestaag doorregent, denk ik aan het gedeelte uit Jesaja:

“Want gelijk de regen en de sneeuw van de hemel nederdaalt, en derwaarts niet wederkeert; maar doorvochtigt de aarde, en maakt, dat zij voortbrenge en uitspruite, en zaad geve de zaaier en brood de eter; alzo zal Mijn Woord, dat uit Mijn mond uitgaat, ook zijn, het zal niet ledig tot Mij wederkeren; maar het zal doen, hetgeen Mij behaagt, en het zal voorspoedig zijn in hetgeen, waartoe Ik het zende.” (Jesaja 55:10 en 11)

Wat doe jij met de kinderen op Dankdag?

Dit artikel werd geschreven door Andrea.



Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!