Op zoek naar materiaal over Hemelvaart en Pinksteren? Bekijk de themapagina.

De Stille Week: een paastuintje op tafel

Sinds een paar jaar maken wij met de kinderen op de laatste zondag voor Pasen een paastuintje. Het idee vond ik ergens op internet en ik heb het zelf wat aangepast. Met een paastuintje maak je het Evangelie van het lijden en sterven van de Heere Jezus zichtbaar voor kinderen. En dat is goed. Kerstfeest is voor kinderen heel duidelijk. Ze zien plaatjes van een stal en Maria en Jozef met het Kind. De geboorte van een kind en de blijdschap daarbij is voor jonge kinderen al vanzelfsprekend. Bij het Paasfeest is het verhaal voor kinderen moeilijker te begrijpen.

De Heere Jezus gebruikte Zelf ook beelden als Hij onderwijs gaf. Denk maar aan de vijgenboom (Mark. 11: 13, 14 en Matth. 24:32), het kind (Matth. 18: 2-5), het tarwe (Matth. 12: 1-9), en de tekenen van brood en wijn (Lukas 22:19, 20). Ook de wonderen die die de Heere Jezus deed waren beelden bij Zijn onderwijs, om te laten zien wie Hij was.

Het paastuintje dus, om het verhaal over het lijden en sterven van de Heere Jezus dichterbij het kind te brengen, zodat ze er meer van gaan begrijpen.

We vullen daarvoor een schaal met potgrond en leggen en een glas in, dat we ook bedekken met grond. Dit is het open graf, dat de hele week al op de achtergrond aanwezig is. We weten immers: daar moet het op uitlopen. Alles wat gebeurde in de week voor het sterven van de Heere Jezus was erop gericht dat Hij zou gaan betalen voor de zonde en ook weer zou opstaan uit de dood.

Daarna lezen we elke dag een stukje van het verhaal over het lijden en sterven van de Heere Jezus. De kinderen mogen die dag een symbool dat met dat verhaal te maken heeft in het tuintje zetten. Daarnaast leren de kinderen deze week de tekst die zo duidelijk maakt waar het allemaal om gaat:

Maar Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden is Hij verbrijzeld; de straf, die ons den vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is ons genezing geworden. (Jes. 53:5)

De verhalen:
Zondag: De intocht in Jeruzalem. In het tuintje komt een ezeltje met stukjes stof en "palm"takjes.
Maandag: De voetwassing. In het tuintje komt een klein schaaltje met water en een doekje
Dinsdag: Het laatste Avondmaal. We zetten een tafeltje (uit het poppenhuis) in de tuin met daarop een kruikje (of een glaasje wijn) en een stukje cracker
Woensdag: De gevangenneming van Jezus. We maken van aluminiumfolie 30 "zilverstukken" die het verraad van Judas symboliseren.
Donderdag: De verloochening door Petrus. Er komt een haantje in de paastuin.
Vrijdag: De kruisiging van de Heere Jezus. Je kan van 2 takjes een kruis maken naast het graf of een dobbelsteen in het tuintje leggen. We zoeken een grote steen buiten en leggen die 's avonds voor de opening van het "graf".
Zaterdag: Het is deze dag heel stil. De discipelen hebben veel verdriet omdat ze veel van de Heere Jezus hielden en omdat al hun hoop op Zijn koningschap is vergaan.
Zondag: Paasfeest! We lezen het paasverhaal en praten erover hoe de vrouwen zich zorgen maakten om het wegrollen van de steen. Maar de steen is weg en de Jezus is opgestaan. Ook in het paastuintje mag de steen aan de kant en we steken een waxinelichtje aan. De Heere Jezus, het Licht der wereld, heeft de duisternis overwonnen!

Alle symbolen die gebruikt zijn deze week staan op een bord naast het paastuintje. Zo kunnen we eraan terugdenken en er steeds weer over praten wat de Heere Jezus moest doorstaan, waar voor Zijn lijden nodig was en wat dat voor ons betekent. Er is hoop! Hij leeft en regeert tot in eeuwigheid!



Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!