Beleef de lente

Hoewel de weersverwachting voor deze meivakantie niet zo lente-achtig is kan je er in de natuur niet omheen. Het is lente! Tussen dorre bladeren en aan kale takken verschijnt fris groen. De tulpen in de achtertuin bloeien uitbundig. De knoppen van de rododendron voor het huis staan op het punt te barsten. Wat is de lente toch een heerlijk seizoen! En dat niet alleen! Er zijn in de lente ook volop mogelijkheden om met onze kinderen op ontdekkingstocht te gaan door de Schepping... om ons te verwonderen over de Schepper.

Bij onze oudste dochter in de klas wordt dagelijks gekeken hoe het gaat met de nesten van de vogels voor de webcams van de vogelbescherming. We (be)leven thuis ook mee en zo zagen wij vorige week de eieren van de slechtvalk openbreken. De kleine bosuilen staan al op het punt om uit te vliegen en nu ook de eieren van de ijsvogel zijn uitgebroed geeft dat een bijzonder schouwspel. De bijna transparante, embryo-achtige wezentjes krijgen van moeder-ijsvogel een complete vis gevoerd die je zo naar binnen ziet zakken. Waar het beestje hem laat blijft een raadsel, want voor de vis goed en wel is doorgeslikt ploft moeder er al weer onzachtzinnig bovenop om de kuikens warm te houden.

Een prachtig proces om mee te maken! Acht verschillende vogels hebben acht verschillende soorten nesten, verschillende eieren, verschillende gewoontes, en verschillende manieren van broeden en voeden. De natuur is een krachtig middel om onze kinderen te wijzen op de Heere, de Schepper van alles wat leeft. Door de hele Bijbel heen lezen we vingerwijzingen vanuit de schepping naar de Schepper. 

Heft uw ogen op omhoog, en ziet, Wie deze dingen geschapen heeft (Jes. 40:26)

Ook de in de Psalmen lezen we de lof op de schepping.

Zingt den HEERE bij beurte met dankzegging; psalmzingt onzen God op de harp. Die de hemelen met wolken bedekt, Die voor de aarde regen bereidt; Die het gras op de bergen doet uitspruiten; Die het vee zijn voeder geeft; aan de jonge raven, als zij roepen. (Psalm 147: 7-9)

De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt Zijner handen werk. (Psalm 19:2)

De lessen van Mussen, mieren en mosterdzaadjes
Deze en veel meer Bijbelteksten waarin onze ogen gericht worden op de natuur, om daar doorheen iets van Gods werk te mogen zien, zijn te vinden in het boekje Mussen, mieren en mosterdzaadjes van Johanna Looijen. Nu Pasen voorbij is gebruiken we met de kinderen dit boekje dat speciaal bedoeld is om te ontdekken wat de Bijbel zegt over de schepping en God, de Schepper.

Omdat in het boekje een andere Bijbelvertaling gebruikt wordt dan wij lezen en we niet alle stukjes even herkenbaar of passend vinden voor onze kinderen, lezen we ze zelf even door en passen we ze hier en daar wat aan. De opdrachtjes die dagelijks bij de stukjes staan zijn heel leerzaam. Een voorbeeld: in week 2 lees je Psalm 95 waarin staat:
Want de HEERE is een groot God; ja, een groot Koning boven alle goden;
In Wiens hand de diepste plaatsen der aarde zijn, en de hoogten der bergen zijn Zijne;
Wiens ook de zee is, want Hij heeft ze gemaakt; en Zijn handen hebben het droge geformeerd.
Komt, laat ons aanbidden en nederbukken; laat ons knielen voor den HEERE, Die ons gemaakt heeft.

Als opdracht bij die dag "wandel" je met de kinderen via Google Streetview naar de sneeuwtoppen van de Mont Blanc en tussen de vissen bij het Great Barrier Reef. Reken erop dat zo'n bijbeltekst dan meer gaat leven! Ook mooi: Er is een grote natuurkleurplaat bij het boekje waarvan de kinderen elke dag een klein onderdeeltje mogen kleuren.

Verwondering
Er is in het boekje veel aandacht voor het goed omgaan met de aarde, maar ook de verscheidenheid aan plant- en diersoorten en de manier waarop een regenboog ontstaat komen aan bod. Wat leer je in de Bijbel van mussen, mieren en mosterdzaadjes? Er blijken heel veel lessen over en door de natuur heen in de Bijbel gelegd te zijn.

Een van de mooiste dingen die we in onze kinderen kunnen koesteren en aanwakkeren is verwondering. Verwondering over het leven, verwondering over de natuur, verwondering over een vogelveer, een zonnestraal, een waterdruppel. Dit boekje helpt je om te kijken naar alles wat God gemaakt heeft en om je samen met je kinderen te verwonderen.

Natuurgids
Enthousiast geworden? Graag op onderzoek in de natuur? Deze leuke natuurgids stond al een tijdje op mijn verlanglijstje en is vandaag weer in een nieuwe druk beschikbaar. Die gaat vast en zeker helpen bij het ontdekken en verwonderen onderweg!Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!