Op zoek naar materiaal over Hemelvaart en Pinksteren? Bekijk de themapagina.

Boekrecensie 'Thuis in het Woord'

Eén van de basisvereisten in de geloofsopvoeding is dat je als opvoeder thuis bent in de Bijbel. Met ‘Thuis in het Woord’ wil Jen Wilkin de lezer helpen om de Bijbel te bestuderen met hoofd en hart. Ze schreef het boek in de eerste plaats voor vrouwen maar het is in principe geschikt voor een ieder die wil leren persoonlijk bijbelstudie te doen.

‘Ik zou graag meer tijd aan bijbelstudie willen besteden maar waar begin ik?’
‘Aan de hand van een dagboek lukt het me nog wel om de Bijbel te lezen maar om zelf bijbelboeken te bestuderen… ik zou niet weten hoe ik dat aan moet pakken.’
‘Als ik theologen hoor discussiëren over moeilijke onderwerpen denk ik, hoe kan ik nou weten wat waarheid is?’

Misschien herken jij een van deze vragen. Of heb je een andere vraag als het gaat over persoonlijk bijbellezen. Afgelopen tijd ontdekte ik een boek dat als het hierover gaat, een praktische gids bleek te zijn. Met ‘Thuis in het Woord’ wil Jen Wilkin de lezer helpen om de Bijbel te bestuderen met hoofd en hart. Ze schreef het boek in de eerste plaats voor vrouwen maar het is wat mij betreft geschikt voor een veel bredere doelgroep.

Het boek verdient een hartelijke aanbeveling om verschillende redenen:

  • Het ontmaskert onze egocentrische neiging om naar de Bijbel te grijpen met vragen als: Wat heb ik eraan? Wat moet ik in deze situatie doen? Niet dat die vragen altijd verkeerd zijn. Maar de Bijbel gaat in de eerste plaats over Wie God is. Of het nu de profeten zijn die Gods bewogenheid en gerechtigheid verkondigen, de evangeliën die ons laten zien wie God in Christus is of het boek Openbaring waarin het gaat over Gods heerschappij over alle dingen… van begin tot eind is de Bijbel een boek over God.
  • Vaak wordt in bijbelstudieboeken de bijbelstudie voor ons gedaan. Wilkin moedigt de lezer aan de bijbelstudie zelf te doen. Hoe goed bijbelverklaringen ook kunnen zijn als naslagwerk, graaf eerst zelf in het Woord. Grijp niet te haastig naar secundaire bronnen omdat je een bijbelgedeelte moeilijk vindt. Als je door zelf te graven dingen ontdekt, beklijft dat veel beter.
  • Geregeld wordt in bijbelstudies (te) snel een toepassing naar het eigen leven gemaakt. Wilkin spoort de lezer aan een bijbelboek eerst goed uit te diepen binnen de oorspronkelijke context. Dit doe je door te kijken naar het genre van een bijbelboek, de tijd waarin het geschreven is, het eerste publiek voor wie het bedoeld was, etc. Vanuit die kennis kunnen we ontdekken wat God in onze tijd tot ons persoonlijk te zeggen heeft.
  • Het boek is als een gereedschapskist. Er wordt niet alleen gepleit voor bijbelse geletterdheid maar de auteur neemt je stap voor stap mee hoe je die bijbelse geletterdheid kan ontwikkelen. Ze doet dat aan de hand van de vijf G’s van een gedegen studie: studeren met een gericht doel, met een gericht perspectief, met geduld, met een gericht proces en met gebed.

‘Thuis in het Woord’ is niet een boek dat je in een paar dagen uitleest en dan weer in de kast zet. Het is als een gids die je er telkens weer bij pakt als je gaat studeren in het Woord. Wilkin vergelijkt in de inleiding van het boek haar bijbelse onwetendheid met een berg. Hoe moet zo’n berg verplaatst worden? Volgens een Chinees gezegde is dat ‘lepel voor ‘lepel’. Met haar boek helpt Wilkin ook haar lezer daarbij.

Marieke Griffioen



Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!