Tips voor het vieren van Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag is een feest dat gemengde gevoelens kan oproepen. De Heere Jezus was als mens zo dichtbij. Iedereen kon Hem zien, Hem aanraken. En dan gaat Hij weg.

Als dat alles is waar we met Hemelvaart aan denken, is het eerder een treurig gebeuren dan iets feestelijks. Daarom is het mooi om met je gezin verder te kijken. Dan ontdek je dat Hemelvaartsdag echt een feestdag is: de kroningsdag van onze Koning!

Wil je je kind leren dat de christelijke feesten verband met elkaar houden? Maak dan op Eerste Paasdag met elkaar een lang lint, met daarop de cijfers van 1 tot en met 50. Iedere dag streep je een cijfer weg. Te beginnen bij 1. Ben je bij de vijftig dan is het Pinksteren. Bij de veertig is het Hemelvaartsdag. Het werk van de Heere Jezus op aarde is helemaal klaar!

Het feest van Hemelvaart is niet alleen een feest om terug te kijken naar wat de Heere Jezus heeft gedaan, het feest geeft alle aanleiding om vooruit te kijken. Naar wat we verwachten: de wederkomst van de Heere Jezus op de wolken. Zoals Hij is weggegaan, zal Hij terugkomen.

Thuis kun je deze donderdag op allerlei manieren inhoud geven. Nieske Selles geeft in het boek “Vier het samen” veel suggesties voor het vieren van de christelijke feesten, oud en nieuw, doopdag, verjaardag en bid- en dankdag. Hieronder vind je drie verwerkingsvormen uit het genoemde boek.

Andere ideeën

  • Gezinsdagboek - Rode draad door de christelijke feesten | Dit boek van Ingrid Plantinga, Nieske Selles en Willemijn de Weerd biedt voor elk christelijk feest een aantal weken van voorbereiding en materiaal om het samen te vieren. Elke week bevat een uitgebreid gezinsmoment en vijf kortere themastukjes met vragen en creatieve opdrachten. Dit dagboek laat de grote lijn in de Bijbel duidelijk uitkomen.
  • Een stroom van zegen – uitzien naar Hemelvaart, Pinksteren en de Wederkomst | Dit boek biedt voor iedere dag in de week voorafgaand aan Hemelvaartsdag tot de week na Pinksteren (3 weken lang) een dagboekstukje met een bijbehorend Schriftgedeelte en gespreksvragen. In deze weken wordt steeds ingezoomd op een aspect van de hemelvaart van Christus, op het werk van de Heilige Geest en het verlangen van Gods Kerk naar Christus' wederkomst. Om de uitleg dicht bij de kinderen te brengen, is er iedere dag een symbool dat centraal staat. Deze symbolen, in de vorm van een druppel, kunnen aan een wolk gehangen worden. Zo wordt de stroom van zegen die God geeft door het werk van de Zoon en de Heilige Geest zichtbaar.
  • Op de site Bijbelsopvoeden.nl vind je gezinsmomenten, kleurplaten, een kijktafel en andere ideeën voor het gezin om rond Hemelvaart te doen.
  • Thuis geloven – Bijbelles | Er zijn verschillende manieren om stil te staan bij Hemelvaart. Thuis geloven heeft een Bijbelles gemaakt aan de hand van drie onderwerpen: wat doet Jezus in de hemel, welke opdracht heeft Hij gegeven en wat heeft Hij beloofd.
  • Bij Creatief kinderwerk kun je vinden hoe je een wolk maakt.
  • Bij Gelovenisleuk kun je zien hoe je een goede verrekijker maakt. We mogen vanuit Hemelvaart vooruitzien naar Pinksteren en de uitstorting van de Heilige Geest. We krijgen zicht op wat God heeft beloofd ook al was Hij niet meer fysiek aanwezig op aarde. Met een verrekijker zie je dingen uit de verte ineens wel helder. Plak bijvoorbeeld de bijbeltekst uit Johannes 14:16-18 op de verrekijker.
  • Bij Gelovenisleuk is vind je ook een gebedshand om te knutselen. Het wijst op het blijvend bidden, net als de discipelen dat deden na Hemelvaart.


Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!