Moeder en vader blijf je altijd

Ik had haar geappt. Of ze met mij wilde wandelen? Want alleen mocht ik niet. Een opa kan ineens weer als een kind zijn. Wat jij vroeger voor je kinderen deed, doen zij nu voor jou.

Ik mocht na mijn herseninfarct niet alleen op straat. Mijn vrouw zag er tegenop. Wat te doen als ik zou vallen. Dus appte ik háár, mijn kleindochter van 15. ‘Ja, gezellig’, schreef ze.

Samen trokken we mijn schoenen aan. Ze moest lachen om de trui die ik aanhad. ‘Het is lekker weer buiten.’ Ze keek of mijn bretels goed zaten. Die heb ik sinds kort. Dan blijft mijn broek beter zitten. ‘Wat stoer’, zei ze.

De rollen zijn nu omgedraaid. Wat ik vroeger voor haar deed, deed zij nu voor mij. Neem bijvoorbeeld die lange ritssluiting. Hoe krijg je die in elkaar? Vroeger stond ze tegen mij aan. Dan boog ik me voorover en maakte haar jas goed vast.

Ze had ook een tasje bij zich. ‘Ik heb ook een flesje water meegenomen voor onderweg.’

‘En ook wat geld. Je weet maar nooit.’ Samen repeteerden we wat we moesten doen als het toch niet goed zou gaan. ‘Mijn kleine zusje weet het al uit haar hoofd: 1,1,2.’ ‘Ik heb mijn mobiel bij me.’

De wandeling langs de plas, die ik een week weken geleden nog met gemak maakte, was best zwaar. Maar met haar naast me, was het heel gezellig. Ik deed weer zoals ik vroeger ook deed: de kinderen alle verschillende soorten bloemen leren: de gele speenkruid, de witte madeliefjes, er waren ook al wat paardenbloemen te zien.

Als we een bankje tegenkwamen gingen we even zitten. Nu niet omdat de kleine beentjes van het kleine kind het niet volhielden, maar omdat opa even moest uitrusten. En dan gingen we weer verder. Toen er geen bloemen waren, begonnen we met de vogels. Zij overhoorde mij.

Zittend op het laatste bankje, zagen we in de verte ons flat liggen. ‘Even oma, bellen, kijken of ze al thuis is.’ Oma bleek nog niet thuis te zijn. Ze had blijkbaar alle vertrouwen in haar kleindochter.

Langzaamaan worden de rollen omgedraaid. Kinderen worden ouders. En opa’s en oma’s moeten soms geholpen worden door kinderen.

Misschien straks wel veel meer…

Daarom hoeven we eigenlijk ook geen cadeautje voor moederdag of vaderdag.

Als zij er maar zijn.

Want je blijft vader en moeder.

Wat een voorrecht!

Tekst: Ds. Arie van der Veer


Ds. Arie van der Veer

Ds. Arie van der Veer

Ds. Arie van der Veer is predikant in de CGK en oud voorzitter van de Evangelische Omroep.




Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!