Opvoeden staat of valt met de relatie tussen jou en je kind, de grootste behoefte die je kind heeft, is: Echt contact met jou. Niet het toepassen van stappenplannen, of allerlei beproefde methoden maar een relatie! Opvoeden is verbinden, afstemmen en samenwerken.
Als een kind geboren wordt, zie je een klein mensje. Vooral het uiterlijk en soms zie je al iets van het temperament. Maar de unieke persoonlijkheid, de unieke talenten zijn nog ‘ingepakt’. Jij krijgt als opvoeder de grote uitdaging in verbinding met je kind hem of haar uit te pakken, waardoor jouw kind die man of die vrouw wordt zoals God heeft bedacht. Je helpt je kind zichzelf te worden, zichzelf ‘uit te pakken’.
Samenwerking
Een mooie metafoor voor die samenwerking is de leerling-timmerman die het vak leert door in de praktijk mee te lopen met een ervaren timmerman. De leerling wordt ingewijd in het vak, door intensief samen op te trekken met een ouder en ervaren persoon. De leerling loopt mee, kijkt hoe het werkt. De leermeester laat, gelouterd door zijn ervaring, de leerling zien wat het vak inhoudt. Hij schroomt daarbij niet zijn eigen leermomenten te laten zien. De leerling mag meekijken, (kritische) vragen stellen, nieuwe ideeën introduceren en toepassen wat bruikbaar is. Op deze wijze eigent hij zich het vak toe op een manier die bij hem past. Voor zowel de leerling als de meester betekent dit dat ze bereid moeten zijn hun eigen blikveld te verruimen, dat ze zich moeten inleven in de leefwereld van de ander. De leermeester weet dat de kwaliteit van de relatie bepalend is voor de kwaliteit van het leerproces.
Op reis
Jij bent met je kind op reis naar de volwassenheid. Elk kind heeft iets anders nodig tijdens die reis naar de volwassenheid. Er is geen standaard aanpak, het is onzinnig om een heersende norm of hype te laten bepalen hoe jij je kind opvoedt. Opvoeden is daarom niet een vat (lees: kind) vullen, maar de vlam van uniciteit ontsteken.
Jouw kind begeleiden naar volwassenheid is geen kwestie van tips en trucs toepassen. Opvoeden is geen methode volgen, het gaat erom dat je een relatie onderhoudt. Je bent geen toeschouwer, je maakt juist deel uit van het leven van je kind, ook wanneer het niet leuk of interessant is. Dat vraagt verbondenheid en kwetsbaarheid, het vraagt samenwerking, steeds maar weer afstemmen!
Mag jouw kind op jou rekenen?
Meer lezen hierover? Dat kan in het boek “Het hart van opvoeden”, door Bert Reinds.