De donkere dagen staan weer voor de deur. Regen, kou, wind en een vroege duisternis die over onze huizen valt. Tijd voor kaarsjes, sloffen, dekentjes en…spelletjes! Heerlijk om op zulke dagen als gezin bij elkaar te kruipen, een gezellig muziekje aan te zetten en met elkaar spelletjes te doen. Samen spelletjes doen is samenbindend en fijn voor de sfeer in je gezin.
Vind je het lastig om te kiezen welk spelletje je moet doen? Versier dan eerst eens een keer met de kinderen een pot en schrijf alle spellen die jullie leuk vinden op een briefje. Wanneer het spelletjestijd is, pak je een briefje uit de pot en laat je je verrassen door wat er op dat moment aan de beurt is.
Ik heb eens wat rondgevraagd bij mensen naar favoriete spelletjes en hieronder volgen wat ideeën ter inspiratie. Spelletjes waarbij je wat geduld nodig hebt. Maar ook voor kinderen met weinig zitvlees zit er vast wat leuks bij!
Oud en Vertrouwd, want december en tradities horen wel een beetje bij elkaar.
Sjoelen:
Dus heb je nog een sjoelbak staan? Pak hem weer eens tevoorschijn en houdt met elkaar een sjoelwedstrijd!
Racko:
Oud (1966), misschien minder vertrouwd. Dat was het voor mij tenminste, maar toen dat bij een familielid uit de kast kwam, was het erg leuk om te spelen! Vraag eens na of iemand het nog heeft. Inmiddels is er ook een nieuwe variant op de markt, maar ik weet niet of dat helemaal hetzelfde is. In ieder geval een spelletje met getallen, tactiek en onverwachte wendingen.
Leeftijd: Wanneer kinderen getallen tot 100 in de goede volgorde kunnen plaatsen, dus tussen de 8-10 jaar.
Bingo:
Dit spelletje kan misschien voor sommigen wel wat ouderwets aandoen, maar blaas het eens wat nieuw leven in door zelf een bingo te maken rondom een thema. Kerst, de familie, vakantie, het afgelopen jaar. En gebruik iets lekkers om het plaatje af te dekken. Plezier gegarandeerd, zeker als het weer veel herinneringen oproept!
Met peuters en kleuters
Het huis van Bas:
Een speurtocht door alle kamers van het huis van de overbekende Bas. En is van alles te zien! Het spel is iedere keer weer anders, doordat je zelf de plaats van de kamers mag bepalen. Een leuk bordspel waarbij je door het gooien van de dobbelsteen vooruit komt. En…wanneer je met de dobbelsteen 6 gooit, mag je op zoek. Het plaatje op het kaartje verteld je waar je heen moet. Hopelijk is die kamer hoger dan waar je net stond, want…wie als eerste op de zolder is, heeft gewonnen!
Kroko Loko:
Wie maakt de langste krokodil? Je krokodil wordt langer wanneer je weer een kaartje met een land-, lucht- of waterdier hebt verzameld. Die verzamel je door het gooien van de dobbelsteen én door goed te onthouden welk dier waar ligt. En dan is er ook nog de kant op de dobbelsteen met de lachende krokodil, dan mag je een kaartje pikken van een ander. Bij de jongsten is dat bij ons altijd erg favoriet!
Mijn eerste Boomgaard:
In de boomgaard hangen de heerlijkste vruchten. Gooi met de dobbelsteen en oogst ze snel voordat de raaf ze wegpikt! Een eenvoudig en leuk spelletje voor jonge kinderen.
Jakkiebak Kippenkak:
Een leuke combinatie van een memorie- en bordspel. Van elkaar kippenveren afpakken en bij je eigen kip erin steken is leuk voor kinderen om te doen en de memorie is een goede geheugentrainer.
Spelletjes voor het hele gezin
Koehandel, moddervarkens, beverbende, regenwormen, kiekeboe:
Er zijn veel ‘dierenspelletjes’ die niet snel vervelen en die veel kinderen ook erg leuk vinden. Koehandel is voor wat oudere kinderen en volwassenen leuk om te spelen en kan wat langer duren. Bij kiekeboe gaat het om concentratie en snelheid. De andere spelletjes zijn eenvoudiger en sneller te spelen voor kinderen. Maar allemaal leuk!
Levensweg:
Je kunt in uurtje verschillende banen hebben gehad, diverse kinderen hebben gekregen, wonen in mooie huizen en ook nog met pensioen gaan. Leuk om in sneltreinvaart grote levenskeuzes te maken, geld te verdienen, maar helaas soms ook weer te verliezen. Er is ook een juniorvariant.
Skipbo:
Leuk kaartspel waarbij je stapels maakt van 1-12 en zelf zo snel mogelijk je eigen stapel kaarten kwijt moet raken. Je kunt dit spel ook heel goed samen spelen.
Qwirkle Cards:
Met geluk en inzicht kom je ver in dit spel. Als je van Rummikub houdt, vind je dit ook zeker leuk. Combineer en wissel met kaarten van gelijke of juist verschillende kleuren en symbolen. Probeer zoveel mogelijk Qwirkles van 6 kaarten te scoren.
Qwixx:
Een spannend dobbelspel waarbij iedereen tegelijk speelt. Want je mag ook meedoen op de worp van een ander!
Frames:
Leuk duurzaam houten spel waarbij ruimtelijk inzicht en bouwkwaliteiten van pas komen. Want als een kaart is omgedraaid, bouw je zo snel mogelijk het patroon na. Draai een kaart om en bouw zo snel mogelijk het patroon na. Wie is de snelste en beste bouwer? Aan de kaart kun je zien of je plat op de tafel bouwt of dat je de hoogte in moet en het spelletje bestaat uit 4 niveaus.
Escaperoom:
Tegenwoordig hoef je niet meer naar een escaperoom op locatie. Er zijn ook genoeg spellen die je thuis kunt spelen. Erg leuk voor een avondje puzzelplezier!
Legpuzzel:
In veel gezinnen een traditie in de kerstvakantie: een legpuzzel waar je elke dag een stukje aan verder kunt werken. Geen spel, maar wel een fijne activiteit met elkaar! Er bestaan natuurlijk allerlei leuke varianten. Deze puzzel van de brede en de smalle weg heeft een dubbel doel: naast puzzelen is het een goede aanleiding voor allerlei gesprekjes over wat je ziet.
Actieve spelletjes
Pepernoten spel:
Wie heeft als eerste al zijn 21 pepernoten opgegeten? Een leuk én lekker spelletje voor jong en oud met behulp van een dobbelsteen. Klik hier voor de uitleg.
Wat ben ik?
Iedereen maakt een briefje met of een dier, voorwerp of een naam van iemand die iedereen kent. Dat plak je op elkaar voorhoofd en dan moet je vragenderwijs raden wat of wie je op je voorhoofd hebt
Laserparcour:
Pak een bolletje wol of touw en span een parcour van laserstralen door de kamer. Laat de kinderen er doorheen, onderdoor, overheen gaan en wie een ‘laserdraad’ raakt, is af! Opperste concentratie!
Muzikaal glazenconcert:
Hiervoor heb je een aantal (wijn)glazen nodig van ongeveer het zelfde formaat. Schenk in ieder glas een andere hoeveelheid water. Maak je vinger nat en wrijf over de rand van de glazen. Of tik voorzichtig met een stokje op de randen van de glazen. Je zult merken dat ieder glas omdat er een andere hoeveelheid water in zit een ander geluid maakt. Wie geeft het mooiste concert? Klik hier voor inspiratie.
Blindproeverij:
Wie kent het niet? Op een kinderfeestje allerlei dingen proeven en raden wat het is. Wat houdt je tegen om het gewoon eens met elkaar als gezin te doen? Wie is de beste fijnproever? (Extra moeilijk maken? Houd je neus dicht! Dat proeft écht ingewikkelder.)
Verstoppertje in het donker:
Een ideaal spel nu het vroeg donker is. Doe alle lichten uit en speel verstoppertje in een donker huis! Met kleine kinderen kun je ook afspreken dat je alleen op de eerste verdieping mag verstoppen, bijvoorbeeld. Maar door het hele huis is leuker ;-).
Raad-het-woordspel:
Bij ons altijd erg favoriet wanneer we met vrienden zijn. Je kunt enorm veel plezier hebben met dit spel wat bestaat uit 3 rondes.
- Maak 2 teams (of meer, afhankelijk van de groepsgrootte)
- Iedereen bedenkt een zelfstandig naamwoord schrijft dit op een briefje. Alle briefjes worden verzameld in een pot.
- Houdt een zandloper of timer bij de hand.
Ronde 1: Omschrijven
Het eerste team mag beginnen. Een van de teamleden pakt een briefje uit de pot en gaat dit woord omschrijven. Het woord zelf, of een deel daarvan, mag niet genoemd worden. Wanneer je team het woord raadt, krijgen ze het briefje en wordt een nieuw briefje gepakt. Verzamel binnen de afgesproken tijd zoveel mogelijk briefjes. Is de tijd voorbij? Dan is het volgende team aan de beurt. De ronde duurt net zolang totdat alle woorden geraden zijn.
Einde van ronde 1: Alle briefjes worden geteld en de punten genoteerd. 1 punt voor 1 woord. Vervolgens gaan alle briefjes weer in de pot.
Ronde 2: Omschrijven met 3 woorden
De speelwijze is gelijk aan ronde 1, alleen mag het woord nu enkel door 3 (andere!) woorden omschreven worden. Denk dus goed na. Alle spelers hebben de woorden allemaal al een keer gehoord, dus dit is een kwestie van een goed geheugen en een slimme woordkeus.
Einde van ronde 2: Noteer opnieuw de score en ga door naar de laatste ronde.
Ronde 3: Uitbeelden
Weet jouw team welk woord je bedoeld met alle gebaren en bewegingen die je maakt? Geluiden maken of praten is hierbij verboden!
Einde van ronde 3: Noteer de score en tel ze van alle rondes bij elkaar op. Het team met de meeste punten is de winnaar!
Woordenboekspel
Enorm grappig vanwege de meest onbekende woorden én de creatieve betekenissen die eraan worden gegeven.
Hoe speel je dit spel?
- Een van de spelers kiest een woord uit een woordenboek.
- Vervolgens schrijven alle spelers hun verzonnen betekenis van het woord op een briefje. Als jouw betekenis door een van de andere spelers wordt gekozen als de juiste betekenis, dan krijg je een punt. Je doet er dus goed aan om je betekenis zo aannemelijk mogelijk te maken.
- De speler die het woord heeft gekozen, schrijft de juiste betekenis op een briefje.
- Nu leest deze speler alle betekenissen één voor één op. Hierbij is het raadzaam om de briefjes van tevoren even te lezen, om hakkelig voorlezen en lachbuien te voorkomen. Het gaat erom, de betekenissen met een pokerface voor te lezen, zodat niemand uit het voorlezen kan opmaken welke betekenis de juiste is.
- Na het oplezen kiest iedere speler de betekenis waarvan hij/zij denkt dat dit de juiste is.
- En dan is het tijd de punten voor deze ronde te bepalen. Dat gaat zo: heeft iemand anders jouw betekenis gekozen als juiste betekenis, dan krijg je 1 punt. Heb jij de juiste betekenis geraden, dan krijg je ook 1 punt. De winnaar is uiteraard de speler met de meeste punten.
Veel speelplezier!
Dit blogartikel werd geschreven door Jantine