Op zoek naar materiaal over Hemelvaart en Pinksteren? Bekijk de themapagina.

Hoe vul je een broodloze broodtrommel?

Hè, een broodtrommel zonder brood? Waarom zou je je kind niet gewoon een dubbele boterham met pindakaas mee naar school geven? Een goede vraag.

Gezond lunchen
Onze kinderen zijn nogal gewoontedieren. Als ze brood eten moet daar pasta of speculoos op. Inderdaad, beide niet de meest gezonde smeersels. Maar wat is nu eigenlijk wel gezond broodbeleg? In veel vleeswaren, salades en spreads zitten meer hulpstoffen dan vlees. In kaas en pindakaas zit relatief veel vet, wat niet zo erg is, maar geen goede optie voor elke dag. Naast zoet beleg als chocopasta en jam, die vanwege de torenhoge suikergehaltes geen goede keuze zijn, blijft er dan niet zoveel over. Graag wil ik meer groenten aanbieden, ook in de broodtrommel. Vandaar dat ik dit schooljaar ga proberen regelmatig een broodloze broodtrommel mee te geven naar school.

Afwisseling
Disclaimer: dit wordt geen verhaal waarin ik mijn mening geef over voedingsstoffen die goed en slecht voor je zouden kunnen zijn. De meningen (en de feiten!) daarover verschillen. Bovendien is het afhankelijk van je eigen situatie welke voedingsstoffen je het beste kunt vermijden of juist kunt eten. Mijn uitdaging is om zoveel mogelijk afwisseling aan te brengen. Daarbij gebruik ik twee richtlijnen:

  1. Minder suikers
  2. Meer groenten

Dit trommeltje ging vandaag mee naar school: Stukjes wortel en komkommer, een fruitmix van druiven en aardbeien en spiesjes van overgebleven kaaspannenkoek, blokjes kaas en reepjes ham.

Alertheid
Zelf ben ik heel gevoelig voor (teveel) suiker. Omdat mijn bloedsuiker er snel van stijgt, gaat hij na de piek ook weer snel omlaag. Ik voel me dan halverwege de ochtend of middag heel hongerig worden. Als ik niet snel iets eet wordt ik trillerig en duizelig. Ik weet dan dat ik weer niet goed genoeg op mijn voeding heb gelet en moet minderen met suiker. (En wat moeilijk is dat, dag koek en chocola!)

Op de site van het Voedingscentrum vond ik dit: Uit onderzoek komen aanwijzingen naar voren dat een maaltijd met relatief veel eiwit je alerter maakt in vergelijking met een maaltijd met relatief veel koolhydraten. 

en: Volwassen personen hebben gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige groepen hebben wat meer nodig. Dat zijn vegetariërs, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Alert zijn, da's wel handig op school. En ook wij mama's kunnen extra eiwitten goed gebruiken. Minder koolhydraten dus (= suikers) en meer eiwitten. Waar zit eiwit in?

Plantaardige bronnen zijn (volgens het Voedingscentrum):

  • brood
  • granen, zoals rijst en pasta
  • peulvruchten, zoals bonen en linzen
  • noten
  • paddenstoelen en producten die hiervan zijn gemaakt

Dierlijke bronnen zijn:

  • vlees
  • vis
  • gevogelte, zoals kip
  • melk(producten)
  • kaas
  • eieren

Brood bakken we al jaren zelf en behalve dat het heerlijk is weten we dus precies wat erin zit. Dat is het probleem niet, dat is vooral het beleg. Voor de broodloze broodtrommel gaan we dus op zoek naar de andere ingrediënten van bovenstaande rijtjes. Ze hebben allemaal wel iets waarom ze niet handig of gezond zouden zijn. Afwisselen dus.

Restjes!
Het geheim zit in de restjes. Wij zijn het type mensen die al het eten opeten dat gekookt is. Als jij dat ook bent kan je iets minder gaan eten of iets meer koken. Als je van nature een restjes-moeder bent en je koelkast vol hebt staan met tupperwarebakjes dan heb je een voorsprong! Heel veel restjes kunnen prima koud gegeten worden bij de lunch de volgende dag. Je kunt ook bij het snijden van je groenten alvast wat apart houden voor de lunchtrommels van de volgende dag, zodat je altijd verse rauwkost hebt.



Opvoeden doe je samen!

Leer van elkaar door het onderlinge gesprek! Wij komen graag naar jullie voor toerusting op maat. Bekijk de dienstenpagina voor ons aanbod of stel je vraag per mail aan Thera.

Neem contact op

Heb je een tip?

Deel met ons je idee!

Stuur je tip in

Stel je eigen inspiratielijst samen

Voeg met behulp van het plusje items toe aan je inspiratielijst. Al je favorieten in één lijstje overzichtelijk bij elkaar!